open-navfaktor-logo
search
Član Predsjedništva BiH
Komšić: Presuda Mladiću jasno govori o namjeri za činjenje najstrašnijih djela
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocijenio je da današnja presuda Ratku Mladiću u kojoj je utvrđeno postojanje više udruženih zločinačkih poduhvata i to političkog, a sada i vojnog rukovodstva Republike Srpske, jasno govori da je postojala namjera za činjenje niza najstrašnijih zločinačkih djela u Bosni i Hercegovini, temeljenih na etničkim razlikama.
08.06.2021. u 17:11
get url
text

Time je, kako je naveo Komšić, veoma jasno utvrđeno da je iz te namjere političkog i vojnog vođstva Republike Srpske proizašlo planiranje, organizovanje i provođenje tog niza najtežih krivičnih djela, među kojima je i zločin genocida, zločin protiv čovječnosti, niza ratnih zločina i etničkog čišćenja.

- Kada to sve znamo, onda je jasno da je tadašnje političko i vojno rukovodstvo Republike Srpske imalo za svoj cilj stvaranje etnički očišćene Bosne i Hercegovine, u kojoj bi oni na taj način stvorili potpuno drugačiji ambijent za realizaciju njihovih političkih ciljeva, sa kojima se nažalost suočavamo i danas u mirnodopskim uslovima - navodi se u saopćenju iz Komšićevog kabineta.

On dalje dodaje - ako znamo da su vojni i politički vrh Republike Srpske presuđeni za udruženi zločinački poduhvat, sa čijim posljedicama se suočava sadašnja BiH, onda se postavlja pitanje i djelovanja sadašnjeg političkog rukovodstva Republike Srpske, koje kroz negiranje presuda međunarodnih sudova, zapravo nastavlja potpuno istu matricu rada, ali u današnjim mirnodopskim uslovima. 

- To jasno govori da Republika Srpska neće nikada biti samostalna niti nezavisna država, jer je teško povjerovati da će bilo ko, bilo kada priznati nešto što je nastalo na udruženom zločinačkom poduhvatu, koji je u realizaciji svojih ciljeva počinio i zločin genocida. Ostaje otvoreno pitanje, za sve nas kao i za naredne generacije, kako da se Bosna i Hercegovina redefinira na novim osnovama, u čemu ne mogu učešće imati nosioci niti elementi udruženog zločinačkog poduhvata, koji je utvrđen u današnjoj haškoj presudi Mladiću - navodi Komšić.

On zaključuje da je ovim "okončana ta ideja o nekim mirnim razlazima, koje neki puštaju javnost radi vlastitih političkih ciljeva, te da se u budućnosti moramo okrenuti tome da se iz političkog i javnog života izbace svi ovi elementi koje je Hag utvrdio kao udruženi zločinački poduhvat".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.