Tokom sastanaka sagovornici su razgovarali o društvenim i političkim prilikama u Bosni i Hercegovini, aktivnostima bosanskohercegovačke dijaspore i povezivanju dijaspore sa domovinom, na ekonomskom ali i svakom drugom društvenom planu.

Delegacija Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine skrenula je pažnju na niz otežavajućih okolnosti prilikom registracije građana Bosne i Hercegovine u biračke spiskove za naredne izbore. Posebno je naglašeno kako institucije države i predstavnici saveza iz dijaspore moraju uložiti dodatne napore kako bi se omogućila registracija birača mlađe životne dobi.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić upoznao je delegaciju Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine sa okvirnim smjernicama probosanske i državne politike u narednom periodu.

U ime delegacije Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine, sastanku su prisustvovali: Hasan Šehović, Smajo Murguz,  Željka Šećerbegović, Mujo Hamzić, Željko Javor i Mirza Ćohadžić, saopćilo je Predsjedništvo BiH.