Komšić je nakon sastanka s Cavusogluom izjavio kako postoji saradnja između BiH i Turske, te da je Turska prijateljska, dobronamjerna zemlja sa cijelom administracijom na čelu sa predsjednikom te države Recepom Tayyipom Erdoganom.

Kako je Komšić rekao, razgovarano je o svemu.

- Prije svega, ono što je meni važno, a i ministar Cavusoglu je to rekao direktno, da oni sigurno ne podržavaju pokušaje naših susjeda u uplitanje u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine i da Republika Turska stoji uz teritorijalni integritet, suverenitet, sigurnost i stabilnost BiH - rekao je Komšić koji je dodao kako su razgovarali o odnosima susjeda i posjeti Cavusoglua.

Dodao je kako misli da niko u Predsjedništvu BiH nema problema s tim da se održi trilateralni sastanak između Republike Turske, Srbije i BiH.

- Što se tiče odnosa između Zagreba i Beograda, razgovarali smo i maloprije sam se osvrnuo na to uvjeravanje ministra Cavusoglua da ne podržava ono što Zagreb pokušava u smislu intervencije i unutaršnje poslove BiH, pa i u smislu izmjena Izbornog zakona - kazao je Komšić.

Dodao je "kako je to naša stvar i posao u BiH".

- To što Zagreb malo zloupotrebljava i ovakve sastanke, bilateralne, pa čak i svoju poziciju zemlje članice Evropske unije ili NATO-u, odnosno BiH, po meni je samo odraz očaja zvaničnog Zagreba zbog toga što ne mogu da prigrabe i tu polugu vlasti u BiH - rekao je Komšić.

Naveo je da "što više i upornije budete na tome insistirali, i naš odgovor će biti sve čvršći".

- Drago nam je da imamo podršku Republike Turske za takav stav, a ne za stav koji se pokušao lansirati nakon tog sastanka u Zagrebu, da ovdje treba otvarati pregovore između dva naroda, odnosno ko predstavlja narode - rekao je Komšić.

Podsjetio je kako postoje institucije i bez obzira ko bio u njima zna se ko ima ustavna i zakonska ovlaštenja o bilo čemu da razgovara.

- Kada je riječ o unutrašnjim odnosima u BiH, pa i izmjenama Izbornog zakona, Parlamentarna skupština BiH je jedino mjesto gdje se o tome odlučuje. Sigurno se neće odlučivati niti u Zagrebu, Beogradu, Briselu, Berlinu, Washingtonu, Ankari - izričit je bio Komšić.