open-navfaktor-logo
search
Direkcija za puteve KS
Konačno: Most u sarajevskom naselju Halilovići otvara se krajem sedmice
Očekujem da će most u Halilovićima biti završen u toku ove sedmice, moguće je da će svečano otvorenje biti čak i u srijedu, kaže Mirzet Sarajlić
03.09.2019. u 11:11
get url
text
Mirzet Sarajlić
Mirzet Sarajlić

Nakon nekoliko rokova koji nisu ispoštovani, najnovije obećanje iz Direkcije za puteve Kantona Sarajevo o završetku obnove mosta u sarajevskom naselju Halilovići je do kraja ove sedmice.

To je za Faktor potvrdio Mirzet Sarajlić iz Direkcije za puteve Kantona Sarajevo.

- Očekujem da će most u Halilovićima biti završen u toku ove sedmice, moguće je da će svečano otvorenje biti čak i u srijedu. Most je bio izgrađen od gline i kamena i morali su se ugraditi novi materijali. Stari lukovi mosta su izgrađeni od betona i ispitivanja su pokazala da je čvrsta betonska konstrukcija, koja će ostati. Zbog toga je došlo do izmjene projektnog rješenja i prolongirani su rokovi za završetak radova. Na mostu su izgrađene i pješačke staze kojih prije nije bilo – kaže Sarajlić.

Desna strana mosta u Halilovićima zajedno sa zaštitnom metalnom ogradom obrušila se u Miljacku sredinom januara 2019. godine. Jedan od uzroka obrušavanja mosta u rijeku bile su i instalacije javnih preduzeće Vodovoda i kanalizacije, telekoma i još niza drugih koji su svoje instalacije zakačili na slabu kostrukciju mosta. Dugo vremena je prošlo da počne obnova mosta i do sada ni jedan rok nije ispoštovan. Most je trebao biti završen prije nekoliko mjeseci, ali to se nije dogodilo.

Na obnovi mosta radi Euro-Asfalt, koji je angažirao podizvođače radova na mostu. Obnova kasni zbog faza izgradnje koje su pratile rekonstrukciju jer poslije svake urađene faze moralo se čekati na početak nove faze. To će sada biti betonski lučni most sa novim slojem asfalta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.