open-navfaktor-logo
search
Skandalozno
Konaković ozvaničio u Zagrebu da će se Vlada Hrvatske pitati za izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH
Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, prvo je danas u Zagrebu popravio mikrofon svom kolegi, domaćinu Gordanu Grliću Radmanu, pa obznanio da je tokom njegove posjete Hrvatskoj tema bila i izmjena izbornog zakonodavstva u BiH. Najavio je da će Hrvatska i zvanično učestvovati u odlučivanju o izmjenama Ustava BiH i Izbornog zakona. 
21.02.2023. u 12:37
get url
text

Govorio je Konaković o "politici kompromisa", rekao da bira "politiku dijaloga i razgovora" a pod time očito podrazumijeva i odobrava direktno uplitanje susjedne države u pitanje ustavnih i zakonskih izmjena u svojoj državi. Štaviše, Konaković je to domaćinima u Zagrebu ponudio. 

U junu ove godine trebala bi biti održana zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske. Plan nam je, rekao je Konaković, da do zajedničke sjednice neka potencijalna rješenja za ove probleme o kojima govorimo dugi niz godina iznesemo na sto i da eventualno neka od njih usvojimo.  

VEZANI TEKST - Konaković sa Grlićem Radmanom: BiH je zahvaljujući i Hrvatskoj dobila kandidatski status

- Naravno, tu je riječ i o ratificiranju granica između Hrvatske i BiH. Naravno, očekivali smo i znamo da je tema izbornog zakonodavstva vrlo važna i za hrvatske vlasti i za nas u Bosni i Hercegovini, izmjene Ustava također, i one su dio programa, dio dogovora, nove koalicije... - rekao je Konaković. 

Zatim je ministar vanjskih poslova i šef NiP-a potvrdio u Zagrebu svoj stav da "nije uredu da se Hrvatima bira član Predsjedništva". Kazao je da je svjestan kako će njegov stav izazvati i danas polemike u javnosti, ali da njemu "te kontroveze posebno ne smetaju". 

Spomenuo je i presude Evropskog suda za ljudska prava i potrebu da se one implementiraju. 

Da ne bude zabune o tome da li je Konaković mislio na to da će se na zajedničkoj sjednici Vijeća ministara i Vlade Hrvatske razgovarati o izbornoj reformi u BiH, potrudio se on sam.

Na pitanje novinara na današnjoj konferenciji za medije upućenom Konakoviću da li se već danas razgovaralo o rješenjima u pogledu izborne reforme i kojem roku će ona biti provedena, Konaković je odgovorio:

- Danas nismo razgovarali o detaljima pomenutih tema i tempirali smo to da sa nekim konkretnim rješenjima izađemo do šestog mjeseca na ovoj zajedničkoj sjednici. Neka koja su kompleksnija neće vjerovatno ni dotad biti spremna. U koalicionom sporazumu koji smo potpisali ("Osmorka" i HDZ, op. a.) stoji rok od šest mjeseci od formiranja svih nivoa vlasti u BiH.

Od imenovanja Federalne vlade, za koju se nadam da će biti imenovana u što skorijem roku, imamo rok od šest mjeseci da pristupimo pregovorima i dogovorima o izmjenama Izbornog zakona i Ustava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.