open-navfaktor-logo
search
Vanjska politika
Konakovićev prijenos nadležnosti na entitete: "Novi pregovarači" nose darove Dodiku
Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i šef Naroda i pravde, dao bi entitetima ono što im Dejtonski mirovni sporazum nije dao. Potvrdio je to svojim postupcima jučer kada je sa predsjednikom entiteta RS Miloradom Dodikom dogovarao stvari koje su u isključivoj nadležnosti države. Potvrdio je to i danas na konferenciji za medije u Sarajevu. 
02.02.2023. u 17:06
get url
text

VEZANI TEKST - SDA: Dodik preko servilnog Konakovića ponizio državu i njene institucije

Referirajući se na saopćenje SDA Konaković je rekao: 

- Došli smo do toga da iz SDA kažu da se entiteti ne mogu uključivati u vanjsku politiku i stoga apelujem na zdrav razum ljudi iz ove stranke, a ima ih tamo vrijednih da barem rukovodstvu i svom predsjedniku barem malo koriguju, jer pokazuju elementarno neznanje i sve ono što je štetno za BiH i da svoj odnos prema RS iz temelja mijenjaju, jer je to BiH i moja domovina.

 U jednoj izjavi Konakovića sažeto je "da" svemu na čemu je Dodik insistirao godinama a, među ostalim pitanjima, insitirao je na tome da se institucije i nadležnosti države Bosne i Hercegovine obesmisle tako što će se centar odlučivanja prebaciti na entitete. Za Dodika je država BiH tek ljuštura sastavljena od entiteta. Insistirao je na tome pozivajući se na "izvorni Dejton" kojeg je, dakako, tumačio na način koji mu odgovara. 

VEZANI TEKST - Ruski portali hvale novog ministra vanjskih poslova: Konakovićevi postupci signaliziraju da BiH...

Po slovu i duhu Dejtona; i po tumaču "svetome" - OHR-u, vanjska politika isključiva je nadležnost države Bosne i Hercegovine. Nadležnost je to Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Međutim, po ministru novom, nadležnost i odlučivanje bit će tamo gdje Dodik kaže da trebaju biti. I svi koji se ne povinuju takvim pravilima igre Dodika i "novih pregovarača" pozvani su da preispitaju svoje mentalno zdravlje. 

Ustav BiH, njegov član III, jasno navodi šta su nadležnosti države. Prva od pobrojanih stavki je - vanjska politika. 

Aktuelna predsjedsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović saglasna je, nedvojbeno, sa razmišljanjima Elmedina Konakovića. Član Predsjedništva Željko Komšić nesumnjivo bi Konakovićeve izjave smatrao svojevrsnom blasfemijom spram Ustava, dok bi član Predsjedništva Denis Bećirović, koji se voli pozivati na Ustav i zakone, analogno Konakovićevoj izjavi, trebao preispitati svoj razum. 

Odgovarajući na Dodikove provokcije i težnje da sa pozicije entitetskog predsjednika vodi vanjsku politiku, Bećirović je nedavno ovako komentirao: 

VEZANI TEKST - Dodik poručio da će sa Vučićem uskladiti zajednički stav o učešću na samitu u Tirani, oglasio se i Bećirović

- Predstavnici nižih administrativno-teritorijalnih jedinica u BiH nemaju nikakve ovlasti u vođenju vanjske politike. Također, susjedne države ne mogu niti će ikada moći odlučivati o vanjskoj politici BiH. O tome odlučuju nadležni organi države. Neutemeljeni stavovi i neovlašteno miješanje Milorada Dodika u pitanja koja nisu u njegovoj nadležnosti nemaju nikakvu pravnu snagu. 

No, Bećirović je ujedno i najpozvaniji da prekine Konakovićeve nekontrolisane tirade pred TV kamerama tako što će i njemu uzvratiti istim objašnjenjem kao i Dodiku. Ipak su Konaković i Bećirović koalicioni partneri. Bećirović je ujedno i član Predsjedništva BiH koji je, uz Cvijanović, dao saglasnost za mandatarku Vijeća ministara, pa samim tim i za ovakav njegov sastav u kojem je Konaković, ministar koji otvoreno derogira državne institucije.

Da li su Konakovićeve izjave plod njegovog neznanja i neiskustva ili svjesno derogiranje institucija države, na kraju nije ni bitno. Posljedice su iste. Jer, nakon verbalnog negiranja Ustava i zakona države Bosne i Hercegovine, slijedi praktična primjena. Bit će to posve dobrodošao poklon Miloradu Dodiku za kojeg su "odluke NSRS-a o prijenosu nadležnosti Sveto pismo Republike Srpske". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.