open-navfaktor-logo
search
Novi Pazar
Konstituisan novi saziv BNV-a, sjednica održana u atmosferi jedinstva Bošnjaka
U Novom Pazaru danas je održana Konstitutivna sjednica novog saziva Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV).
12.12.2022. u 13:54
get url
text

Na sjednici su verifikovani mandati 35 vijećnika sa četiri liste. Prva sjednica, kada se očekuje izbor predsjednika i organa BNV-a je zakazana za 26. decembar ove godine. Konstitutivnoj sjednici BNV-a prisustvovao je i Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije.

Prvim zasjedanjem BNV-a predsjedavao je najstariji izabrani vijećnik Hajro Tutić. Nakon izbora radnog predsjedništva, potvrđeni su mandati nacionalnog vijeća Bošnjaka u Srbiji.

Ministar Žigmanov je nakon formalnog obraćanja vijećnicima rekao da je u Novi Pazar došao kako bi podržao peti saziv nacionalnog vijeća bošnjačke nacionalne zajednice u Srbiji i čestitao im na uspješno završenom izbornom procesu. Žigmanov je poručio da su Bošnjaci, kao druga po brojnosti nacionalna zajednica koncentrisana u šest općina, važan konstituent multi kulturne scene u Republici Srbiji i da će u ministarstvu imati partnera u ostvarivanju zakonom svih predviđenih prava i interesa koji počivaju na legitimnosti.

- Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog je partner u ostvarivanju manjinskih prava, bit ćemo podrška njihovim nastojanjima. Nastojat ćemo ostvariti jedan konsultativni, interaktivni odnos sa svim nacionalnim savjetima nacionalnih manjina u Republici Srbiji. Njih je 23 i onda kao platforma sa tijelima vlasti, na centralnom nivou i u lokalnim zajednicama, da kreativno budemo u funkciji i budemo podrška njihovim nastojanjima u ostvarivanju njihovih interesa i manjinskih prava - rekao je Žigmanov.

Predstavnici izbornih lista su potvrdili da još nije postignut dogovor o većini, ali su izrazili spremnost da budu jedinstveni i da sve liste učestvuju u budućem upravljanju BNV-om.

FOTO: AA

Husein Memić, nosilac liste koja je osvojila najviše glasova, Sandžačka demokratska partija – Husein Memić, rekao je da je stav ali i interes svih Bošnjaka, da sve liste naprave zajednički dogovor.

- Vjerujem da je vrijeme da Bošnjačko nacionalno vijeće, konačno, bude jedinstveno. Cijela izborna kampanja je bila u tom smjeru. Vjerujem da ćemo do 26. decembra uspjeti da napravimo dijalog i normalan pristup jer, vjerujem, da je to u interesu svih nas. Dosta je bilo svađa i podjela. Preko nam je potrebno jedinstvo, da Bošnjaci budu pod jednom kapom koja se zove Bošnjačko nacionalno vijeće - poručio je Memić.

Prvi sa liste Bošnjačko jedinstvo – Dr. Sulejman Ugljanin, Fuad Bćićanin je ocjenio da je konstitutivna sjednica protekla u bošnjačkom jedinstvu i svečano, te izrazio očekivanje da će prva sjednica i čitav mandat proteći u takvoj atmosferi.

- Nadam se da će Bošnjaci raditi zajedno, da će vijećnici biti svjesni odgovornosti koju su preuzeli, nastaviti kontinuitet Bošnjačkog nacionalnog vijeća koje je osnovano prije 32 godine i da će rezultati novog saziva biti nastavak postignutih rezultata u prethodnim mandatima. Pregovaralo se, naša je želja da se, kako sam i predložio na sjednici, do 26. decembra postigne dogovor i da Bošnjačko nacionalno vijeće u punom kapacitetu nastavi da radi - izjavio je Baćićanin.

Misala Pramenković, nositeljka liste Jedinstveno za slobodno Vijeće – Stranka pravde i pomirenja – dr. Misala Pramenković, je izrazila zadovoljstvo atmosferom na konstitutivnoj sjednici i pregovorima o budućoj većini.

- Na raspolaganju smo za svaki vid saradnje, ali ono što preferiramo i potenciramo je naš program na kome smo i bazirali ovu kampanju i tačka zajedničkog djelovanja moraju biti bošnjački nacionalni interesi. Ona strana koja vidi sebe u konstruktivnom smislu budućeg saziva imaće otvorenog sagovornika od strane nas - poručila je Pramenković.

Predstavnik liste Savez za Sandžak i dobre Bošnjane Admir Muratović je rekao da BNV već u narednoj 2023. godini može da počne da radi u punom kapacitetu.

- Zašto ne svi zajedno, ali svakako je potreban broj vijećnika koji su svjesni da Bošnjačko nacionalno vijeće čeka veliki izazov - kazao je Muratović.

Bošnjačko nacionalno vijeće ima ukupno 35 mjesta. Na izborima održanim 13. novembra liste Sandžačka demokratske partija - Husein Memić i Jedinstveno za slobodno Vijeće – Stranka pravde i pomirenja – dr. Misala Pramenković su osvojile po 12 mandata, lista Bošnjačko jedinstvo – dr. Sulejman Ugljanin deset i lista Savez za Sandžak i dobre Bošnjane jednog vijećnika.

Pravo glasa na izborima za BNV u Srbiji imalo je 113.502 Bošnjaka upisanih u poseban birački spisak, a glasalo je 46.319, odnosno 41,68 posto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.