Zalihe u BiH ne postoje, a kod proizvođača su na minimumu. Radi toga je zaključeno da se traži od nadležnih institucija BiH hitno reagiranje i traži dozvola izvoza kukuruza i ostalih žitarica od Vlade Republike Srbije u BiH. Ukoliko se ovaj problem ne riješi, prijeti prisilno obustavljanje proizvodnje - saopćeno je iz Koordinacionog odbor živinara/peradara BiH.

U saopćenju se navodi da su posljedice koje se već drastično osjete u sektoru živinarske / peradarske proizvodnje zbog sukoba na istoku kontinenta, između ostalog, zabrana izvoza kukuruza, pšenice, brašna i ulja iz većine evropskih zemalja.

Dodaje se da je poseban problem zabrana izvoza žitarica iz Mađarske i Srbije iz kojih se živinari / peradari BiH uglavnom snabdijevaju.

- Živinari / peradari BiH su na bazi dugogodišnje uspješne poslovne saradnje s prozvođačima iz Srbije, potpisanog sporazuma CEFTA kao i u duhu dobrosusjedskih odnosa uvjereni da će se dozvoliti izvoz žitarica iz robnih viškova Srbije na tržiste BiH u najskorijem roku. Reakciju nadležnih BiH institucija na zahtjev živinara / peradara u BiH očekujemo već danas, kao i pozitivan odgovor - navode iz Koordinacionog odbora živinara / peradara BiH.