Sve su glasnije priče o njegovom povratku u ring, a tome svjedoče i naporni treninzi koji su u relativno kratkom roku slavnog šampiona doveli u jako dobru formu.

Nagađa se da bi rukavice mogao ukrstiti sa Evanderom Holyfieldom, a čak i aktuelnim prvakom po WBC verziji Tysonom Furyjem, iako to više zvuči kao marketinški trik.

Nakon što je prije desetak godina dosegao vrhunac tjelesne zapuštenosti, a 53-godišnji Tyson tada je imao 170 kg, odlučio se postepeno dovesti u red, a potom i u vrhunsku formu. Pri tome je koristio i posebnu terapiju.

Španski As piše da je uspio smršaviti više od 45 kilograma zahvaljujući dijeti i treninzima, ali i pomlađujućem tretmanu matičnim ćelijama (vađenju krvi iz pupčane vrpce novorođenčeta, koštane srži i tjelesne masti, te ubrizgavanjem svega toga direktno u tijelo).

Otkrio je da se poslije tretmana čak i boja njegove krvi promijenila.

- Imao sam visok krvni pritisak, nekoliko puta zamalo sam umro. Imao sam i artritis. Prešao sam na vegansku prehranu i to mi je pomoglo da eliminišem sve probleme koje sam imao u životu. Želim nastaviti mijenjati svoj život - objasnio je Tyson koji je u nekim intervjuima otkrio da je u posljednje vrijeme uglavnom na biljnoj prehrani, ali i da svakih mjesec ili dva pojede malo ribe ili piletine, što znači da nije potpuni vegetarijanac, a još manje vegan:

- Kad su mi uzeli krv, bila je potpuno crvena. Kad su je vratili, bila je prozirna. Gotovo se moglo gledati kroz nju.
Tretman kojem se podvrgao ne može priuštiti svako. Košta između 10.000 i 50.000 KM, a terapiju matičnim stanicama koristili su i drugi poznati sportisti, među kojima su španski teniser Rafael Nadal ili zvijezda Juventusa Cristiano Ronaldo.