open-navfaktor-logo
search
Sud u Osijeku
Korona odgodila početak suđenja Zdravku Mamiću i ostalima
Zbog nemogućnosti dolaska petooptuženog Igora Krote, koji je samoizolaciji, ponovno je odgođen početak drugog suđenja bivšem čelniku NK Dinama Zdravku Mamiću i šesterici optuženih koje Uskok tereti za zločinačko udruživanje, izvijestio je u petak osječki Županijski sud.
23.10.2020. u 10:22
get url
text

Suđenje je trebalo početi 19. oktobra, ali je odgođeno jer je odbrana drugooptuženog Damira Vrbanovića izvijestila da je optuženik dobio visoku temperaturu te upućen na testiranje na koronavirus, ali se pokazalo da nije zaražen, javlja Hina.

S obzirom na to da je petooptuženom Igoru Kroti određena samoizolacija, predsjednik vijeća Davor Mitrović odgodio je raspravu zakazanu za 26. i 27. oktobra. Predsjednik vijeća zakazao je slijedeće rasprave za 23, 24. i 30. novembra 2020, te za 1, 7. i 8. decembra s početkom u 10 sati, saopćeno je sa Suda.

U drugoj optužnici Uskok Zdravka Mamića, kojemu se sudi u odsutnosti, i još šestericu optuženika tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, izvlačenjem novca oštetili klub za oko 200 miliona kuna.

Uz Zdravka Mamića i Damira Vrbanovića, drugom Uskokovom optužnicom obuhvaćeni su Zdravkov sin Mario Mamić, brat Zoran Mamić, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

Optužnica Zdravka Mamića tereti da je, od decembra 2004. do decembra 2015. ostale optuženike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih firmi, iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i Sjedinjenih Američkih Država te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 144 miliona kuna.

Uskok smatra da se, u cilju realizacije opisanog plana, Zdravko Mamić, sa sinom Mariom, dogovorio da će sklapanjem tih ugovora kao i neosnovanim prepuštanjem ekonomskih prava na koja bi Dinamo imao pravo u budućem transferu pojedinih igrača iz Dinama u drugi klub, u svoju korist i korist osoba, koje će u tim fiktivnim pravnim poslovima sudjelovati, izvlačiti novac iz kluba.

Tužilaštvo tereti optuženike da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe, a da je, uz navedeno, NK Dinamo neosnovano obavezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 miliona eura, odnosno 55,8 miliona kuna.

U oktobru 2019. potvrđena je i treća optužnica protiv Zdravka Mamića, koji je već bio osuđen za izvlačenje novca iz Dinama. Ta je optužnica naknadno spojena s drugom Uskokovom, a u njoj ga zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo tereti da je od 2002. do 2007, dok je obnašao različite dužnosti u Dinamu, iz toga kluba izvukao 16,7 miliona kuna.

Tužilaštvo Mamića tereti da je novac iz Dinama izvlačio od 25. septembra 2002. do 8. marta 2007. u Zagrebu i austrijskom Klagenfurtu, dok je, kao član Izvršnog odbora kluba, a nakon toga kao izvršni dopredsjednik i član Uprave imao ovlaštenje za raspolaganje novcem po računu kluba otvorenog u banci u Austriji.

Mamića se tereti da, je u nakani da se znatno materijalno okoristi na štetu imovine kluba, raspolagao novčanim sredstvima kluba u vlastitu korist te da je nalagao prijenos iznosa od 97.492 eura (u protuvrijednosti od 730.659 kuna) na svoj račun otvoren kod banke u Austriji te osobno podigao iznos od ukupno 2,2 miliona eura (u protuvrijednosti od 16 miliona kuna) u gotovini, i na taj se način, na štetu kluba, okoristio u ukupnom iznosu od 2,3 miliona eura, u protuvrijednosti od 16,7 miliona kuna.

Zdravko Mamić je u junu 2018. na osječkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na šest i po godina zatvora, zbog izvlačenja oko 116 miliona kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude pobjegao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima te danas živi u Međugorju.

Njegov brat Zoran tada je nepravomoćno osuđen na četiri godine i 11 mjeseci  zatvora, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović na tri godine zatvora, a poreznik Milan Pernar na četiri godine i dva mjeseca zatvora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.