open-navfaktor-logo
search
Srbi protestuju
Kosovo: Na Jarinju i Brnjaku treći dan saobraćaj u prekidu
Na Jarinju i Brnjaku, graničnim prijelazima između Srbije i Kosova, saobraćaj je i treći dan u prekidu nakon odluke kosovskih vlasti o zabrani ulaska automobilima na Kosovo sa srbijanskim registarskim tablicama.
22.09.2021. u 08:45
get url
text

Srbi iz Leposavića i Zubinog potoka i dalje mirno protestuju na tim prijelazima, uprkos kiši koja je povremeno padala. Oni su mirno ispratili sve smjene policijskih snaga raspoređenih na sjeveru Kosova. Nije bilo incidenata i provokacija kao ranije. 

Istovremeno, na graničnom prijelazu Merdare je gužva zbog zamjene registarskih tablica privremenim, prenosi Radiotelevizija Srbije. Primjena mjera Vlade Kosova primjenjuje se od ponedjeljka za automobile sa srbijanskim registarskim oznakama koji ulaze na Kosovo.

Vozači su tom odlukom primorani da s automobila skinu registarske oznake Republike Srbije i postave privremene "RKS" tablice koje koštaju pet eura i važe dva mjeseca. Srbi se nadaju kompromisu Beograda i Prištine uz posredovanje EU-a, ističu da žele mir, ne žele nasilje, ali ni uskraćenu slobodu kretanja. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.