open-navfaktor-logo
search
Velika akcija
Kosovo: Uhapšeno 19 policijskih službenika, pet policajaca povrijeđeno
Kelmendi je kazala da su zaposleni u Policiji Kosova uključeni u kriminalne radnje, osumnjičeni za krivična djela "učešće ili organizacija kriminalne grupe" u vezi sa drugim krivičnim djelima kao što su "krijumčarenje robom", "zloupotreba službene pozicije", "podmićivanje", "zabranjena trgovina", itd. 
28.05.2019. u 16:10
get url
text

Bilans današnje policijske operacije na Kosovu je 19 uhapšenih policijskih službenika i pet povrijeđenih policajaca, od kojih je jedan ranjen iz vatrenog oružja, te šestero povrijeđenih građana koji su bili na barikadama.

Na vanrednoj zajedničkoj konferenciji za novinare Tužilaštva, Inspektorata Policije Kosova i Policije Kosova, tužilac Syle Hoxha je izjavio da je Specijalno tužilaštvo Kosova (STK) aprila prošle godine pokrenulo proceduralne radnje protiv nekoliko osumnjičenih osoba za zloupotrebu službenog položaja, za krivična djela organizovanog kriminala, krijumčarenje robe, uzimanje mita i drugo. Tokom tog perioda, istakao je Hoxha, STK je u saradnji sa istražiteljima Policije Kosova završila mnogo proceduralnih radnji, a istražioci su na terenu radili na osnovu dobijenih naloga Osnovnog suda u Prištini. 

Nakon godinu rada Specijalno tužilaštvo Kosova je, kako je naglasio Hoxha, prikupilo dokaze i zatražilo nalog za pretres kuća i pomoćnih lokala svih osumnjičenih, među kojima ima i rukovodilaca i službenika Policije Kosova, albanske, srpske, bošnjačke i drugih nacionalnosti, kao i građana koji su počinili sumnjive radnje šverca robe. 

Miradie Kelmendi iz Inspektorata Policije Kosova na konferenciji za novinare je izjavila da je nakon godinu istrage u saradnji sa Specijalnim tužištvom Kosova i Policijom Kosova sprovedena operacija hapšenja policijskih službenika na sjeveru Kosova. Kelmendi je kazala da su zaposleni u Policiji Kosova uključeni u kriminalne radnje, osumnjičeni za krivična djela "učešće ili organizacija kriminalne grupe" u vezi sa drugim krivičnim djelima kao što su "krijumčarenje robom", "zloupotreba službene pozicije", "podmićivanje", "zabranjena trgovina", itd. 

- U današnjoj operaciji pretreseno je 12 lokacija, uhapšeno 19 zaposlenih u Policiji Kosova, od kojih 11 srpske nacionalnosti, četiri albanske i četiri bošnjačke nacionalnosti. Od uhapšenih jedan je sa činom kapetana, komandant policijske stanice, troje u činu narednika i ostali su policijski zvaničnici. Konfiskovane su različite ilegalne stvari, kao što su oružje, tehnološka oprema, određena količina para i sve će biti iskorišteno kao materijalni dokaz u daljoj proceduri - kazala je Kelmendi. 

Ona je istakla da će istraga biti nastavljena u pravcu rasvjetljavanja ovih kriminalnih radnji, te da su svi uhapšeni zvaničnici prema nalogu tužioca zadržani 48 sati i suspendovani s posla. 

Direktor Policije Kosova je odgovarajući na pitanja novinara, kazao da je danas došlo i do hapšenja jednog ruskog državljanina. Qalaj je rekao da je u nastojanju da se uklone barikade ruski državljanin, zvaničnik UN-a, zajedno sa jednim lokalnim zvaničnikom UN-a bio u automobilu UN-a na barikadama i tom prilikom su obojica uhapšena. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.