open-navfaktor-logo
search
Borci o potezima NSRS-a
"Krajnje je vrijeme da međunarodna zajednica i pravosuđe reaguju na to što radi Dodik"
Zastupnici u Narodnoj skupštini RS-a izglasali su zaključke o povlačenju RS-a iz ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine, što je okarakterizirano kao davno sistemski smišljen plan tihe secesije, odvajanje entiteta iz suverene vlasti države Bosne i Hercegovine. O trenutnoj situaciju u našoj zemlji smo razgovarali i sa borcima.
15.12.2021. u 13:17
get url
text

- Ja kao neko ko je preživio prethodni rat i teško ranjen u njemu, zna šta znači rat. Svi politički faktori u ovoj državi trebaju sve učiniti da se bilo kakva vrsta sukoba izbjegne. I da je bolje hiljadu godina pregovarati, nego jedan dan ratovati. I tako se svi trebaju postaviti. A Milorad Dodik i zvanična politika iz RS-a pomjeraju granice jer nemaju adekvatne reakcije od međunarodne zajednice, pravosudnih organa i ja sam siguran ako ne bude adekvatne reakcije, ako se ovo ne sankcioniše zakonski, oni sasvim sigurno neće stati. Oni će ići na urušavanje ustavnog integriteta države Bosne i Hercegovine. Krajnje je vrijeme da međunarodna zajednica i da pravosudne institucije naše zemlje reaguju da se ovo zaustavi - rekao nam je Fahrudin Skopljak, koji je učestvovao u odbrani zemlje, a koji je sada delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Razgovarali smo i sa Šerifom Patkovićem, ratnim komandantom Sedme muslimanske brigade i dobitnikom najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan", a koji je u toku agresije bio i ranjen.

- Aktivno sve pratim, mada meni ovo ništa nije neobično. Ništa neočekivano, odvija se po onome što bi čovjek pretpostavio. Čak me ne iznenađuje ni reakcija međunarodne zajednice. Ali ću vrlo kratak tu biti, mislim da ćemo mi njih iznenaditi! To je sve što ja mogu reći. Allah zna najbolje, njega se bojimo, u njega se uzdamo - rekao nam je Patković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.