open-navfaktor-logo
search
Svjetsko prvenstvo
Kreće nokaut faza: Zlatni ljiljani danas protiv Hrvatske, osiguran TV prijenos
Grupna faza u muškoj konkurenciji Svjetskog prvenstva u sjedećoj odbojci u Sarajevu završena je u nedjelju. 
07.11.2022. u 08:24
get url
text

Reprezentacija Bosne i Hercegovine zadržala je maksimalan učinak pobjedom protiv Japana sa laganih 3:0. Po setovima je bilo 25:8, 25:14 i 25:15 za bh.  ekipu. 

- Grupna faza koja je nama uvijek najteža je završena. Prvenstvo zbog toga što smo nosioci, protivnici su malo slabiji, a teško je zadržati motivaciju i moral u takvim mečevima. Ono što se sinoć desilo sa Amerikom ne može se platiti suhim zlatom, koliko je to nama u pozitivnom smislu dobro došlo, zbog naredne faze igre i faze ispadanja - istakao je bh. selektor Ifet Mahmutović.

Šansu u nedjelju na utakmici dobili su i mlađi igrači koji naporno rade na treninzima i čekaju svoju šansu.

- Imaju profesionalan odnos, maksimalno rade, a ono što im nedostaje jesu utakmice malo većeg nivoa kao što su ove ovdje. Počastili smo ih zbog dobrog rada na treninzima, a na njima je da se pokažu za budućnost - kazao je selektor Mahmutović.

Maksimalan učinak zadržala je i ekipa Irana koja je savladala Hrvatsku. Iako su početkom prvog seta Hrvati pružali dostojan otpor do većeg iznenađenja nije došlo, pa je utakmica završena sa 3:0 u setovima (25:18, 25:15, 25:16). Selekcija Irana u Sarajevu nastupa u najjačem sastavu, a dovoljno govori činjenica da Morteza Mehrzad, igrač visok 246 cm i jedan od najjačih karika reprezentacije u igru ulazi tek po nekoliko minuta.

U jednom od zanimljivijih utakmica dana Kazahstan je savladao Irak sa 3:0, Ruanda je bila bolja od Egipta, Njemačka od Poljske, Brazil od Kanade, Ukrajina od Holandije, a Amerika od Srbije. Svi ovi mečevi završeni su pobjedama rezultatom 3:0.

U ženskoj konkurenciji reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je od Ukrajine sa 3:0, dok su u derbiju dana Amerikanke bile bolje od Kanađanki sa 3:2. Brazil je pobjedio Italiju sa 3:1, a Ukrajina u svom drugom meču u nedjelju savladala Poljsku sa 3:0. Reprezentacija Poljske je takođe igrala dvije utakmice u nedjelju, a u drugom meču savladala je selekciju Mađarske sa 3:0. U posljednjim utakmicama dana Kanađanke su pobjedile Iran sa 3:1, dok je Italija pobijedila Njemačku sa 3:1.

Prvi susreti osmine finala u muškoj kategoriji igraju se danas, a bh. selekcija svoj meč igrat će protiv Hrvatske u 15.30 sati. Sve utakmice bh. reprezentacije mogu se pratiti u prijenosu uživo na BHRT-u, te putem livestreama. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.