Štampa bliska Aleksandru Vučiću danas piše da su "mediji naklonjeni opoziciji već krenuli u kampanju za Grigorija Durića".

 - Novinari lista Danas su na društvenim mrežama kačili statuse u kojima su Grigorija proglasili za patrijarha, dok su portali pod kontrolom Dragana Šolaka štancali tekstove u kojima se Irinej Bulović optužuje da dijeli narod, dok su vladiku Porfirija Perića napali da je poslušnik režima.

- Već na sahrani patrijarha Irineja Gavrilovića krenula je akcija. Grigorije, koji je medijski najeksponiraniji vladika, koji se nije libio da se javno pobuni protiv ulaganja novca u završetak Hrama Svetog Save i kojeg su i prije sahrane Irineja neki proglasili za novog patrijarha, ponio se neljudski i na samoj sahrani. Čak nije želio da se javi i pozdravi vladike.

Citira se i bivši pripadnik Službe državne bezbjednosti:

- Strane službe ne žale ni novac ni najbolje kadrove kako bi na čelo SPC dovele nekog ko je po njihovoj volji. Uveliko rovare po crkvenom miljeu, traže podršku među sveštenstvom. Njihovi saradnici od ranije su vladike koje službuju u državama iz kojih potiču najmoćnije službe, od Amerike, Njemačke… Takve stvari rade i moćne države s istoka, koje također žele svoju ličnost na tronu SPC, a koje bi se preko utjecaja Crkve borile za njihove interese.