open-navfaktor-logo
search
Počast žrtvama
Krenuo treći Marš mira Srebrenica - Vukovar
Iz Srebrenice će krenuti oko 20 učesnika, s tim da će nam se u drugim gradovima još priključiti, rekao je Habibović
11.11.2019. u 13:21
get url
text

U Organizaciji demobilisanih boraca Armije RBiH, opštine Srebrenica i Udruženja "Drina“ Srebrenica danas je iz Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari krenuo treći po redu Marš mira Srebrenica – Vukovar. Prema riječima Zulfe Salihovića, jednog od organizatora ovogodišnjeg Marša mira od Srebrenice do Vukovara, učesnici će za sedam dana preći put duži od 340 kilometara.

-Marš mira od Srebrenice do Vukovara je sastavni dio u okviru obilježavanja 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a“ Srebrenica. Cilj je odavanje počasti žrtvama Vukovara, žrtvama genocida u Srebrenici i svim nedužnim žrtvama. Ovo je na neki način naša moralna obaveza da odemo u Vukovar imajući u vidu činjenicu da svake godine u obilježavanju godišnjice genocida učestvuju i građani Vukovara i građani drugih gradova iz Hrvatske. Srebrenica i Vukovar imaju sličnu sudbinu koju ne smijemo zaboraviti - rekao je Salihović.

Munir Habibović jedan od učesnika kaže da je ovo treći Marš mira koji se organizuje iz Srebrenice do Vukovara.

-Ovo je treća godina kako idemo u Vukovar. Iz Srebrenice će krenuti oko 20 učesnika, s tim da će nam se u drugim gradovima još priključiti. Nadamo se da će nas vrijeme poslužiti. Imamo učesnike iz Srebrenice, Bratunca, Sarajeva, Gradačca, Teočaka, Srebrenika i drugih mjesta - rekao je jedan od učesnika i organizatora ovogodišnjeg Marša mira Munir Habibović.

Almedin Bečirović je rodom iz Srebrenice, a trenutno živi u Holandiji. Kako kaže, došao je iz Holandije da prvi put učestvuje u maršu mira Srebrenica – Vukovar.

-Moj put iz Srebrenice u julu 1995. godine je trajao 47 dana do Kladnja, mjesta mog ponovnog rođenja. Želja mi je odati počast žrtvama Vukovara, ali i u drugim mjestima. Ovo je prvi put da idem. Učestvovao sam više puta u Maršu mira Nezuk – Srebrenica, ali je prvi put da idem u Vukovar. Ja u Srebrenicu dolazim redovno, obilazim mezare svojih voljenih. Ovdje mi je brat ukopan u Memorijalnom centru, dolazim da obiđem mezar svog oca i sestre. Još uvijek jednog brata tražim, nadam se da ćemo pronaći njegove kosti. Zbog svega toga idem u Vukovar, s ciljem odavanja počasti žrtvama - rekao je Bečirović.

Sulji Čakanoviću je treći put da ide Marš mira Srebrenica – Vukovar.  

-Kao mladić sam na televiziji gledao pad Vukovara. Plakao sam taj dan kada je pao Vukovar. Nisam pravio razliku među narodima, nego mi je bilo žao stradanja naroda, rušenja grada. Želio sam da vidim Vukovar, da vidim kako izgleda, i naravno da odam počast žrtvama - rekao je Čakanović.

Učesnike Marša mira Srebrenica - Vukovar nakon odavanja počasti žrtvama genocida iz Memorijalnog centra Potočari ispratile su majke Srebrenice, kao i predstavnici Bošnjaka u lokalnoj vlasti.

-Ovo je treći po redu Marš mira, a organizuje se u okviru obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici. Ovo je jedna od posljednjih aktivnosti u okviru obilježavanja 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a“ Srebrenica iz jula 1995. godine. Nadam se da će sve proći bez problema, da ćemo biti dostojanstveni - rekao je predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida i zamjenik načelnika općine Srebrenica Hamdija Fejzić.

Dolazak učesnika Marša mira u Vukovar planiran je za ponedjeljak, 18.  novembra 2019. godine i učešće u koloni sječanja na žrtvu Vukovara i odavanje počati u povodu obilježavanja 28. godišnjice.

Planirana ruta pješačenja za učesnike Marša mira je potez Potočari - Konjević Polje - Liplje - Nezuk - Kalesija - Tojšići - Tuzla - Ormanica - Gradačac - Šamac - Slavonski Šamac – Cerna - Andrijaševci- Rokovci - Vinkovci - Nuštar – Vukovar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.