open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Krišto prekinula hitnu sjednicu Zastupničkog doma, pravosuđe i migranti "na čekanju"
Na dnevnom redu su se, podsjetit ćemo, nalazile dvije tačke, a to su aktuelna situacija u pravosudnim institucijama BiH s akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije te Informacija Vijeća ministara BiH o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica u BiH s osvrtom na aktuelnu sigurnosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona
14.06.2019. u 11:34
get url
text
Parlament BiH

Hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je prekinuta. Dnevni red, na kojem su se nalazile dvije tačke, nije usvojen zbog nepostojanja takozvane entitetske većine, odnosno neprisustva dovoljnog broja zastupnika iz entiteta RS. Na glasanju o dnevnom redu 24 zastupnika glasala su za usvajanje, troje je bilo protiv, a dva zastupnika su bila suzdržana. Dnevni red je poslan Kolegiju Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na usaglašavanje.

- Postoji opća, ali ne entitetska većina. Nemamo trećeg člana kolegija za usuglašavanje pa sa žaljenjem konstatiram da nismo usvojili dnevni red druge hitne sjednice. Ide na usaglašavanje dnevni red kada se za to stvore uvjeti – kazala je predsjedavajuća Zastupničkog doma Borjana Krišto

Na dnevnom redu su se, podsjetit ćemo, nalazile dvije tačke, a to su aktuelna situacija u pravosudnim institucijama BiH s akcentom na obaveze iz preporuka Evropske komisije te Informacija Vijeća ministara BiH o kontroli i upravljanju prilivom masovnog broja migranata i izbjeglica u BiH s osvrtom na aktuelnu sigurnosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanskog kantona.

Sjednici nisu prisustvovali, kako su ranije i najavili, zastupnici SNSD-a, DNS-a i Socijalističke partije, koji rad Parlamentarne skupštine BiH uvjetuju formiranjem novog saziva Vijeća ministara.

Šef Kluba zastupnika iz reda Hrvatske demokratske zajednice Nikola Lovrinović uložio je na samom početku sjednice primjedbu na predloženu tačku dnevnog reda o radu pravosuđa jer, kako je rekao, nije dostavljen materijal, te je tražio da se ona skine sa dnevnog reda. Taj prijedlog nije usvojen.

Zamjerke HDZ-a su se odnosile i na karakter današnje sjednice, s obzirom na to da smatraju da su predložene tačke dnevnog reda prikladne za redovnu sjednicu.

- Žao mi je što je na ovakav način sazvano i što je vanredna sjednica i ne mislim da je bilo razloga za ovako nešto. Trebalo je to rješavati na drugi način. Mislim da tačka koja se odnosi na pravosuđe niti je zrela, niti ima neke specijalne potrebe za hitnošću. Predlažem da se ta tačka skine, naročito jer nemamo materijal – kazao je Lovrinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.