Građani, koji su nosili albanske crveno-crne zastave i transparente sa natpisom “Hoćemo izbore”, uzvikivali su ime lidera “Samoopredjeljenja” Albina Kurtija. Sa bine postavljene na Trgu Skenderbeg ispred zgrade Vlade Kosova smijenjivali su se govornici, zastupnici i visoki zvaničnici Pokreta.

Okupljenima se obratio i lider Pokreta i bivši premijer Kosova Albin Kurti, koji je poručio da je Kosovo danas 21 godinu od oslobođenja slobodno, ali mnogo siromašno, opljačkano od strane korumpiranih političara i sa urušenim institucijama.

Kurti je kazao da Kosovo zahvalno NATO-u i Sjedinjenim Američkim Državama koji su pružili pomoć kosovskom narodu u njegovoj pravdenoj borbi za slobodu i samoopredjeljenje, kao i kasnije u izgradnji demokratskog društva.

- Datum 12. juni je dan oslobođenja od Srbije, ali nakon oslobođenja od tog spoljašnjeg okupatora, počela je vladavina iznutra. Prvo preko UNMIK-a koji nije doneo ni demokratski razvoj i ekonomski napredak, a potom preko kaste političara koja je u ime oslobođenja počela iznuđivanje javnog bogastva i osiromašenje uništenog naroda - kazao je Kurti.

Kurti je rekao da se Kosovo mora osloboditi i korupcije, kupovine glasova zastupnika, poslušnog sudstva.