open-navfaktor-logo
search
Pripreme za Božić
Kurti odobrio ulazak Porfirija na Kosovo
Premijer Kosova Albin Kurti pozitivno je odgovorio na zahtjev kosovskog ministra za povratak i zajednice Nenada Rašića da dozvoli patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju posjetu Kosovu.
05.01.2023. u 14:19
get url
text

Iz kabineta premijera je saopćeno da je danas u podne ministar Rašić zatražio od premijera Kurtija da patrijarhu Srpske pravoslavne crkve dozvoli ulazak na Kosovo, u okviru priprema za proslavu pravoslavnog Božića.

- Patrijarh Porfirije je najavio da će danas popodne doći na granični prijelaz između Kosova i Srbije i da želi da uđe bez ličnog osiguranja, iako nije podnio zahtjev za posjetu prema odredbama postojećeg sporazuma. Kurti je pozitivno odgovorio ministru Rašiću - navedeno je u saopćenju.

Ističe se da je najava patrijarha Porfirija da planira da uđe na Kosovo bez tjelohranitelja još jedan dokaz da je Kosovo sigurnija zemlja od Srbije.

VEZANI TEKST - Sa zaprepaštenjem primio vijest: Srpskom patrijarhu Porfiriju zabranjen ulazak na Kosovo

Krajem decembra, Ministarstvo inostranih poslova i dijaspore Kosova saopćilo je da je nije odbilo, ali je uslovilo, zahtev za trodnevna posjetu Kosovu, od 26. do 28. decembra, patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija.

Nakon razmatranja tog zahtjeva, tada je bilo odgovoreno da posjeta patrijarha Porfirija može biti odobrena tek nakon što Srpska pravoslavna crkva osudi, odnosno ogradi se od djelovanja pripadnika SPC-a, koji ilegalnim ulaskom na Kosovo pružaju otvorenu podršku kriminalnim grupama na sjeveru Kosova, koje su odgovorne za barikade koje su tamo postavljene.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.