- Usvajanje zakona bi značilo urušavanje ovog sistema, to bi značilo vraćanje 20 godina unazad. To bi značilo prekid evropskog puta BiH - rekao je Lagumdžija.

Prvi čovjek VSTV-a pojasnio je da u pravnom sistemu BiH ne postoji mogućnost podnošenja apelacije Ustavnom sudu dok zakon ne stupi na snagu, a prema onom što piše u dokumentu koji se našao na stolu, to bi moglo da se dogodi tek godinu nakon usvajanja, što znači da u pravnom sistemu ne postoji pravni lijek koji bi se mogao primijeniti prije isteka tog roka.

- Rekao sam visokom predstavniku da bi bilo pogubno da se čeka da taj zakon stupi na snagu - rekao je Lagumdžija, te potcrtao da poštuje Ustavni sud BiH, javlja N1. 

- U toj situaciji, na skupštini RS-a, visoki predstavnik bi trebao iskoristiti svoja ovlaštenja, da se stavi van snage, kao da nije ni donesen - rekao je Lagumdžija, dodajući da je nevjerovatno da Ustavni sud tih godinu dana ne može raspravljati.

Lagumdžija je poručio da je ovo njegov lični stav i stav predsjedništva VSTV-a. On je dodao da ovo nije pitanje do VSTV-a, već do izvršne i zakonodavne vlasti.