open-navfaktor-logo
search
Pripreme u toku
Lajčak: U Briselu 2. maja predstavljanje prvog nacrta Statuta ZSO
Posebni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kazao je kako će 2. maja u Briselu na sastanku srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija pod pokroviteljstvom EU biti riječi o prvom nacrtu Statuta Zajednice srpskih općina (ZSO) te Deklaraciji o nestalim osobama.
24.04.2023. u 11:31
get url
text

- Kao prvi sastanak poslije Ohrida, bit će važan za primjenu Sporazuma i njegovog Aneksa. Na dnevnom redu će biti formalno usvajanje Deklaracije o nestalim osobama, predstavljanje prvog nacrta Statuta Asocijacije/Zajednice općina sa srpskom većinom na Kosovu, te aktuelna pitanja koja treba hitno razmotriti - napisao je Lajčak na Facebooku.

Lajčak je kazao da su u toku intenzivne pripreme za prvi sastanak Vučića i Kurtija nakon Ohrida te dodao da EU očekuje da će "obje strane doći u Brisel dobro pripremljene i potpuno posvećene fazi provedbe".

Predsjednik Srbije i premijer Kosova, Aleksandar Vučić i Albin Kurti, uz posredovanje EU, 18. marta u Ohridu postigli su dogovor o provedbenom aneksu Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, dogovorenog 27. februara u Briselu. Međutim, spomenuti sporazum nije potpisan jer to odbija učiniti Vučić koji je također rekao da ne namjerava provesti pojedine odredbe tih sporazuma za koje EU tvrdi da je postignuta saglasnost.

Lajčak je dnevni red novog sastanka Vučića i Kurtija objavio sinoć neposredno po objavljivanju preliminarnih rezultata vanrednih lokalnih izbora u četiri općine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, a koje su Srbi bojkotirali.

Prvi put od osamostaljenja Kosova, četiri sjeverne općine naseljene većinskim srpskim stanovništvom, Sjevernu Mitrovicu, Zvečane, Zubin Potok i Leposavić, vodit će gradonačelnici albanske nacionalnosti, javljaju jutros prištinski mediji, te ističu kako su takvi izborni rezultati postignuti zbog pritiska Beograda na srpsko stanovništvo na Kosovu.

Prema službenim rezultatima Centralne izborne komisije, novi gradonačelnik Sjeverne Mitrovice bit će Erden Atiq, Leposavića Lulzim Hetemin dok je PDK osvojio Zvečan s Ilirom Pecinom , a Zubin Potok s Izmirom Zeqirom.

Američka ambasada na Kosovu izrazila je žaljenje zbog odbijanja nekih stranaka da učestvuju na izborima, ali i istaknulo kako cijene napor Kosova da organizira slobodne i demokratske izbore.

- Žao nam je što sve stranke nisu iskoristile svoje demokratsko pravo učešća na izborima koje bi osiguralo da čelnici predstavljaju stanovništvo kojem služe. Glasanje je ključna sloboda demokratskih društava. Prepoznajemo napore kosovskih izbornih dužnosnika da biračka mjesta učine dostupnim građanima koji žele ostvariti svoje pravo glasa, minimizirajući moguće tačke napetosti - navodi se u saopćenju iz američke ambasade.

Lokalni izbori u četiri općine na sjeveru Kosova većinski naseljene Srbima održani su u nedjelju uglavnom bez učešća srpske zajednice, a izabrani kandidati imat će mandat od oko dvije i po godine.

Izbori su organizirani na 19 biračkih mjesta, a izlaznost je bila manja od pet posto.

Izbori na sjeveru Kosova raspisani nakon što su gradonačelnici općina Leposavić, Zubin Potok, Sjeverna Mitrovica i Zvečan, svi pripadnici Srpske liste (SL), u novembru 2022. podnijeli ostavke u znak protivljenja odluci Vlade Kosova da preregistrira automobile s tablicama izdanim u Srbiji na tablice Republika Kosovo (RKS).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.