VEZANI TEKST - Džaferović o Lavrovu: Želimo očuvati dostojanstvo i ponos domovine; Komšić: BiH je odlučila o svojoj budućnosti

Lavrov je rekao da je on razmijenio mišljenja sa srpskim prijateljima u BiH, objavio je Tanjug, prenose srbijanski mediji. 

- Ovaj incident nije suštinski za stav Rusije za razvoj odnosa sa narodima BiH. A, političari koji su donijeli tu odluku, mislim da nisu samostalni, očigledno rade po nečijem nalogu i vjerovatno izražavaju interese ne većine svojih birača, nego interese vanjskih snaga, koje nisu zainteresovane za razvoj ne rusko-bosanskih ili srpskih odnosa, nego uopće za to da zemlje Zapadnog Balkana realizuju svoje pravo na izgradnju uzajamno korisne saradnje sa svim spoljnim partenrima - rekao je Lavrov.

On je podsjetio da je bivša šefica diplomatije EU Federika Mogerini, prije nekoliko godina, kada je delegacija Rusije dolazila na Balkan, uključujući i BiH, rekla da je to zona interesa EU i da drugi, uključujući Rusiju, nemaju tu šta da rade.

- To je filozofija duboko ukorijenjena u više evropskih zemalja, još od kolonijalnih vremena. Ne možemo da uradimo ništa po tom pitanju, ali je neophodno suprotstavljati se tom neprihvatljivom pristupu i mentalitetu - rekao je Lavrov.