open-navfaktor-logo
search
Šef ruske diplomatije
Lavrov o Janšinom "non-paperu": Smatramo da je to neprihvatljivo i štetno
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov danas je, na konferenciji za novinare poslije razgovora sa srbijanskim kolegom Nikolom Selakovićem komentirao "non-paper" koji je predsjedniku Evropskog vijeća predao premijer Slovenije Janez Janša.
16.04.2021. u 21:35
get url
text

Podsjećamo, u "non-paperu" se između ostalog govori o promijeni granica na Zapadnom Balkanu, podjeli BiH i formiranju velike Albanije.

- Smatramo da je to neprihvatljivo i štetno. Stalno pozivamo kolege iz EU i NATO-a, koji brinu od Prištini, da utiču da se prekine sa iznošenjem takvih stavova i ne dopuste takve retorike - rekao je Lavrov, a zatim kritizirao Zapad, rekavši da takve ideje podržavaju kada ih iznosi neko od njihovih štićenika, prenose srbijanski mediji.

Sjetimo se kako zapadni partneri, rekao je Lavrov, uključujući i EU, stalno traže da se ne mijenjaju granice.

- Međutim, kada to pitanje postave oni na čijoj su strani, onda promijene stav. Smatram da su to opasne igre - istakao je Lavrov.

Lavrov je istakao da je još uvijek na snazi Rezolucija UN 1244, da je niko nije ukinuo i da se mora poštovati.

- Svi odgovorni političari nemaju pravo da iznose ideje koje grubo krše koncept te rezolucije. Taj koncept je poštovanje suvereniteta Srbije i ukazuje da se konkretni status Kosova mora tražiti putem dijaloga - naglasio je on.

Lavrov je istakao da će Rusija podržati svaku odluku koja će biti prihvaćena od Srbije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.