open-navfaktor-logo
search
Svjetski pisci
Lažljivi život odraslih: Knjiga jedne od najčitanijih književnica, Elene Ferrante, od 1. septembra i u BiH
Nova knjiga Elene Ferrante "Lažljivi život odraslih" (The Lying Life of Adults) od 1. septembra naći će se u prodaji u svim svjetskim knjižarama, pa tako i u Bosni i Hercegovini, u izdanju Buybooka i u prevodu Jovane Šego.
28.08.2020. u 18:27
get url
text

Romani Elene Ferrante u svijetu su prodani u više miliona primjeraka, a na bosanskom jeziku u izdanju Buybooka do sada je objavljena Napuljska teralogija koja sadrži knjige "Genijalna prijateljica", "Priča o novom prezimenu", "Priča o onima koji bježe i onima koji ostaju" i "Priča o izgubljenoj djevojčici".

Elena Ferrante čiji pravi identitet do sada nije poznat, jedna je od najčitanijih i vrlo omiljenih spisateljica diljem svijeta, a časopis TIME ju je proglasio jednom od najuticajnijih osoba u 2016. godini i često se pominje kao buduća dobitnica Nobelove nagrade. Ovim novim romanom o prelazu iz djetinjstva preko adolescencije do zrelog doba, Ferrante još jednom dokazuje da zaslužuje sva priznanja koja je dobila. U "Lažljivom životu odraslih", čitaoci će otkriti još jednu napetu, vrlo zaraznu i potpuno nezaboravnu napuljsku priču.


O knjizi:

Giovannino lijepo lice se mijenja, proružnjuje se, ili barem tako misli njen otac. Kaže da Giovanna svakim danom sve više liči na svoju tetku Vittoriju. Ali, je li moguće da je tako? Da li se ona zaista mijenja? Pretvara li se u tetku Vittoriju, ženu koju jedva i da poznaje, ali koju njeni otac i majka očito preziru? Mora da negdje postoji ogledalo u kojem ona sebe može vidjeti kakva zaista jeste.
Giovanna je u potrazi za svojim odrazom u dva srodna grada koji zaziru jedan od drugog i međusobno se mrze: Napulja na brežuljcima, koji prisvaja masku profinjenosti, i Napulja u nizini, koji je mjesto ekscesa i vulgarnosti. Kreće se od jednog do drugog u potrazi za istinom, ali čini se da joj nijedan od ta dva grada ne nudi ni odgovore ni mogućnost bijega.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.