VEZANI TEKST - SIPA zbog lažnih diploma hapsi uposlenike i visoke dužnosnike univerzitetskih i fakultetskih ustanova

Nakon toga, osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati u dalju nadležnost postupajućeg tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Prilikom pretresa do sada je otkriven i privremeno oduzet novac u iznosu od 165.000 konvertibilnih maraka, saopćila je SIPA.

Pored toga, oduzeta je poslovna dokumentacija, računari, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Uhapšeni su pod sumnjom da su počinili krivična djela organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima nedopuštena trgovina, pranje novca, podstrekavanje, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, falsifikovanje ili uništenje službene isprave i krivotvorenje službene isprave.

- Operativna akcija još je u toku te će o konačnom ishodu javnost biti informisana naknadno - naveli su iz SIPA-e.

Ranije je iz Tužilaštva BiH precizirano da su na meti ove akcije osobe povezane sa nezakonitim izdavanjem i nedozvoljenom trgovinom fakultetskih diploma na području BiH.

Među uhapšenima su uposlenici i visoki zvaničnici univerzitetskih i fakultetskih ustanova u BiH.

Pretresi se vrše na 18 lokacija na području Banje Luke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Bosanske Dubice, Brčkog, Travnika i Mostara, na adresama devet fizičkih i devet pravnih lica, saopćeno je ranije iz SIPA-e.