open-navfaktor-logo
search
Atmosfera iz 90-tih
Lazović o Dodiku i Čoviću: U BiH se pokušavaju realizirati ratni ciljevi političkim sredstvima
Ambijent u kojem Bosna i Hercegovina dočekuje 1. mart, Dan nezavisnosti BiH, podsjeća na atmosferu iz devedesetih godina prošlog vijeka - kazao je Miro Lazović, bivši predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine i član SPD-a.
28.02.2020. u 19:38
get url
text

On je istakao da je trenutni ambijent prouzrokovan političkom krizom u BiH, a taj ambijent daje mogućnost protivnicima BiH da kritikuju sve ono što se radi u Sarajevu, da kritikuju nadolazeći praznik.

- Vidio sam da je Dodik pisao predstavnicima, da je to manipulacija nas iz Sarajeva, a čovjek ne vidi da je to ustavna kategorija. U Ustavu BiH je na snazi, a to bi Dodik i mentori morali znati - kazao je Lazović i dodao:

- Podsjeća me na atmosferu devedesetih godina. Uzrokovana je iz Beograda, stvarala se atmosfera gdje je derogiran Ustav BiH. Devedesetih su povučeni potezi koji su ga derogirali, to je bilo evidentno. Referendum o stvaranju Srpske Republike BiH, formiranje autonomnih pokrajina, bila je kriza - ali zbog situacije, JNA i prijetnji ratom - odvijalo se u skupštinskim klupama. Proizvodi se ustavna kriza sada, neće doći do turbulencija kao devedesetih, okruženje je drugačije.

Prema njegovom mišljenju - građani glasaju identično, ali:

- To ne znači da može doći do ratne atmosfere. Ova kriza ima za cilj destabilizaciju BiH, građani se ne trebaju bojati, rata neće biti - kazao je.

Bosna i Hercegovina živi latentno krizno stanje već 25 godina, a trajat će dok se ustavni aranžmani ne izmijene, kazao je između ostalog Lazović.

- Današnja BiH nije država iz referendumskog pitanja. Tada su građani glasali za državn ravnopravnih građana, Srba, Muslimana i Hrvata. Današnja BiH jeste sačuvana, ali je duboko podijeljena. I društvo i država - rekao je.

Prema njegovom mišljenju - garanti Dejtona moraju preuzeti odgovornost i pokazati sposobnost za rješavanje kriznih situacija.

- U BiH se pokušavaju realizrati ratni ciljevi političkim sredstvima. HNS pokušava relativizirati projekat Herceg- Bosne, šalju se poruke koje bude sumnje u stvaranje trećeg entiteta. Imamo otvorene napade na BiH. Kada god je Dodik u Beogradu, šalje poruke da BiH ne može opstati - izjavio je. on. 

- Tandem Dodik - Čović će praviti krize. Ako ne odustanu od namjera, mora se tražiti pomoć međunarodne zajednice. Pozivam ih da reaguju, da zaštite ovu državu od ataka iz regiona i iznutra. Zemlje Kvinte moraju zaštititi BiH. Domaće snage to neće uraditi - poručio je Miro Lazović. 

On je istakao i to da je međunarodna zajednica nakon Paddyja Ashdowna, koji je otklonio sve barijere na putu BiH nizom reformi i učvrstio BiH kao državu, promijenila svoj kurs djelovanja.

- Međunarodna zajednica onda prepušta domaćim snagama da se dogovore i da će oni samo pratiti procese. Domaće snage to nisu u stanju - rekao je Lazović za N1

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.