open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Lideri Procesa Brdo-Brijuni pozvali na dodjelu kandidatskog statusa BiH do kraja godine
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić učestvovali su na 11. sastanku lidera Brdo – Brijuni procesa na Brdu kod Kranja, Republika Slovenija, a usvojeni su i određeni zaključci.
12.09.2022. u 20:48
get url
text
Sastanak lidera Procesa Brdo-Brijuni
Sastanak lidera Procesa Brdo-Brijuni

Domaćin ovogodišnjeg susreta je predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, a kodomaćin predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. Sastanku su prisustvovali i drugi lideri Brdo – Brijuni procesa – Aleksandar Vučić, Milo Đukanović, Stevo Pendarovski, Bajram Begaj, kao i Vjosa Osmani - Sadriu, saopćeno je iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

- Učesnici su zahvalili predsjedniku Pahoru na organizaciji Brdo – Brioni procesa i istrajnosti u održavanju ove platforme dijaloga, kao i predsjedniku Milanoviću, kodomaćinu ovog procesa. Zahvalili su predsjedniku Pahoru i na ličnom angažmanu da zemlje regije po ubrzanoj proceduri postanu zemlje članice Evropske unije.

Potvrdili su snažnu posvećenost dijalogu kao jedinom preduvjetu za rješavanje otvorenih pitanja i jačanje dobrosusjedskih odnosa.

Na 11. sastanku lidera razgovarano je o trenutnoj ukupnoj situaciji u regiji i Evropi, sa akcentom na evropske integracije. Pozvano je na ubrzanje procesa proširenja EU za regiju, kao geopolitičkom preduvjetu za stabilnu i perspektivnu Evropu.

Učesnici su pozvali na dodjelu statusa kandidata za BiH do kraja 2022. godine, te ubrzanje pregovaračkog procesa za ostale zemlje učesnice.

Također, lideri Brdo – Brioni procesa su pozvali i na ukidanje viznog režima za Zapadni Balkan do kraja 2022. godine.

Na kraju, pozvali su Evropsku uniju da pomogne zemljama regije u prevazilaženju energetske i ekonomske krize - saopćeno je iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Sastanak Brdo Brijuni

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.