Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine objavila je Izvještaj o neželjenim djelovanjima lijekova i medicinskih sredstava u Bosni i Hercegovini, u kojem se navodi da je tokom 2018. godine Glavni ured zaprimio 369 prijava.

Ovaj broj predstavlja povećanje za više od 30 posto u odnosu na brojke iz 2017. godine, kada je Glavni ured zaprimio 283 prijava sumnji na neželjena djelovanja lijekova i medicinskih sredstava.

Od 369 zaprimljenih prijava, 292 prijava odnose se na lijekove, dok se 77 prijava odnosi na medicinska sredstva.

Tokom 2018. godine, većina prijava koje je zaprimio Glavni ured nije zadovoljavala kriterije ozbiljnosti (171), dok su 94 prijave zadovoljavale te kriterije.

Kako se navodi, kod pet osoba došlo je do smrti, a kod dvije do trajnog ili teškog invaliditeta ili nesposobnosti. Na bolničko liječenje upućen je 51 pacijent, ozbiljne zdravstvene probleme imala je 31 osoba, a pet ih je bilo životno ugroženo.

U Izvještaju se navodi da su neželjenim dejstvima lijekova gotovo jednako bili podložni i muškarci i žene, uz blagu prednost u korist muškog spola.

Kada su u pitanju prijave prema dobnim skupinama pacijenata, najviše je odraslih (176), slijede stari (32), mala djeca (15), djeca (13) i adolescenti (2). Prosječna dob pacijenta iznosila je 45 godina.

U prijavama neželjenih djelovanja lijekova, urtikarija se javila kao najčešće opisano neželjeno djelovanje, nakon čega slijedi anafilaktička reakcija, mučnina i abdominalna bol.

Najviše neželjenih djelovanja izazvali su lijekovi za liječenje zloćudnih bolesti i imunomodulatori, zatim lijekovi za liječenje sistemskih infekcija (izuzev infekcija uzrokovanih parazitima), lijekovi s djelovanjem na nervni sistem, lijekovi s djelovanjem na srce i krvotok, lijekovi s djelovanjem na probavni sistem, lijekovi s djelovanjem na krv i krvotvorne organe, lijekovi s djelovanjem na koštano-mišićni sistem, lijekovi s djelovanjem na sistem dišnih organa, lijekovi s djelovanjem na osjetila, lijekovi s djelovanjem na mokraćni sistem i spolni hormoni te lijekovi s djelovanjem na kožu.

Glavni ured nije zaprimio nijednu prijavu na neželjeno djelovanje lijekova s djelovanjem na sistem žlijezda s unutrašnjim lučenjem (izuzev spolnih hormona), lijekova za liječenje infekcija uzrokovanih parazitima, te dermatika.

Teritorijalno, više prijava stiglo je iz RS-a (53,7 posto), nego iz Federacije BiH (46,3).