open-navfaktor-logo
search
FIFA-ina nagrada
Lionel Messi najbolji igrač svijeta u 2019. godini
U borbi za prestižnu nagradu Lionel Messi je bio bolji od velikog rivala Cristiana Ronalda i Holanđanina Virgila Van Dijka
23.09.2019. u 21:59
get url
text

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) večeras je u milanskom Teatro alla Scala proglasila najbolje fudbalere, fudbalerke, golmane, golmanice, trenere, kao i idealne timove i najljepši gol, a nagradu The Best za najboljeg igrača svijeta u 2019. godini osvojio je  Lionel Messi.

Argentinac je slavio u konkurenciji Cristiana Ronalda i Virgila Van Dijka, te je naslijedio Luku Modrića koji se laskavim priznanjem okitio prošle godine u kojoj je s hrvatskom igrao finale SP-a, a sa Realom osvojio Ligu prvaka. Kapitenu Barcelone i Argentine ovo je šesta nagrada FIFA-e zahvaljujući kojoj sada ima jednu više od Portugalca.

Priznanje za najbolju igračicu otišlo je u ruke Amerikanke Megan Rapinoe.

U idelanoj ekipi nalaze se Alisson Becker (Liverpool/Brazil), Marcelo (Real Madrid/Brazil), Sergio Ramos (Real Madrid/Španija), Virgil van Dijk (Liverpool/Holandija), Matthijs de Ligt (Ajax, Juventus/Holandija), Luka Modrić (Real Madrid/Hrvatska), Frenkie de Jong (Ajax, Barcelona/Holandija), Eden Hazard (Chelsea, Real Madrid/Belgija), Cristiano Ronaldo (Juventus/Portugal), Kylian Mbappe (PSG/Francuska) i Lionel Messi (Barcelona/Argentina).

Nagrada za najboljeg trenera pripala je njemačkom stručnjaku Jurgenu Kloppu koji je u prošloj sezoni Liverpool odveo do šeste titule Lige prvaka, a glavni konkurenti su mu bili rivali iz Premier lige Pep Guardiola (Manchester City) i Mauricio Pochettino (Tottenham). Najbolja trenerica je Jill Ellis, selektorka SAD-a.

Reprezentativka Holandije Sara van Venendaal proglašena je za najbolju golmanicu, dok je za najboljeg golmana proglašen čuvar mreže Liverpoola i reprezentativac Brazila Alisson Becker.

Nagrada za fair-play pripala je Marcelu Bielsi i Leeds Unitedu.

Vrijedi spomenuti da je nagrada za najljepši pogodak, koja nosi ime legendarnog Ferenca Puškaša pripala upravo jednom Mađaru, Danielu Zsoriju. Njegov gol za Debrecen protiv Ferencvarosa 16. februara 2019. godine pobijedio je pogotke Lionela Messija i Juana Fernanda Quintera.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.