Zagađen zrak

Ljekari upozoravaju: Na udaru disajni i kardiovaskularni sistem, kako se zaštititi

Objavljeno: 07.12.2019. u 21:06

Smanjiti kretanje na otvorenom, naročito u jutarnjim i večernjim satima, sve do pojave padavina ili jakog vjetra koji će omogućiti bolji kvalitet zraka

Sarajlije godinama dišu zagađen zrak, koji ostavlja velike posljedice na zdravlje ljudi.

Na udaru je svo stanovništvo, a prema riječima ljekara, aerozagađenje najveće posljedice ostavlja na disajni i kardiovaskularni sistem.

U cilju preveniranja akutnih i hroničnih bolesti, koje nastaju kao posljedica udisanja zagađenih čestica, ljekari stanovništvu savjetuju:

- Smanjiti kretanje na otvorenom, naročito u jutarnjim i večernjim satima, sve do pojave padavina ili jakog vjetra koji će omogućiti bolji kvalitet zraka.

- Hroničnim bolesnicima, ali i zdravim osobama, naročito djeci, preporučuje se da što više vremena provode na svježem zraku i sredinama sa niskim nivoom aerozagađenja.

-. Dok traju epizode velikog zagađenja zraka, poseban doprinos očuvanju zdravlja predstavlja odlazak na obližnje planine svakog vikenda.

- Naročito je važno da hronični bolesnici, starije osobe, mala djeca i trudnice ne borave u zadimljenim i neventiliranim prostorijama.

- Također se ne preporučuju vježbe i trčanje na otvorenom jer se na taj način, zbog dubokog disanja, veće količine zračnih polutanata unose u pluća.

- Smanjiti konzumiranje cigareta u zatvorenim prostorijama i korištenje čvrstog goriva, pogotovo uglja koji ima loš kvalitet.

- Pri boravku na otvorenom koristiti zaštitu u vidu zaštitnih maski ili priručnih sredstava (šal, maramica i sl.) kako bi se bar djelimično ublažio štetni utjecaj većih lebdećih čestica i čađi.

- Smanjiti korištenje privatnih automobila te koristiti sredstva javnog gradskog prijevoza koji ne zagađuju okolinu (trolejbusi i tramvaji).

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije