open-navfaktor-logo
search
Reagiranje
Ljekarska komora KS: Izjava prof. dr. Zehre Dizdarević je veliko i neprijatno iznenađenje
Ljekarska komora KS apeluje na ljekare da pri davanju izjava za medije ili pri javnim obraćanjima u medijima, ne daju neprovjerene informacije ili netačne lične konstatacije.  
16.04.2020. u 11:15
get url
text

Saopećenje Ljekarske komore KS prenosimo u cijelosti:

Ljekari se prema svojim kolegama moraju odnositi sa uvažavanjem i poštovanjem, kako i nalaže Kodeks medicinske etike i deontologije. Časna profesija ljekara ne zaslužuje javna blaćenja svojih kolega i iznošenje negativnih, neprovjerenih i lično obojenih stavova. To se pogotovo ne očekuje od uvaženih profesora koji trebaju biti uzor mladim ljekarima.

Stoga je za Ljekarsku komoru KS veliko i neprijatno iznenađenje izjava prof. dr. Zehre Dizdarević da prof. dr. Sebija Izetbegović "ne pripada akademskoj zajednici". Takvi, činjenično neistiniti, lični stavovi, ne dolikuju uvaženoj profesorici.

Naše zdravstvo sada ne treba medijsko polemisanje i osuđivanje. Sada je u zdravstvu vrijeme akcije, dobre koordinacije, hrabrosti, vrijeme medjusobnog uvažavanja, razumijevanja i podrške, a sve u cilju što boljeg savladavanja pandemije koronavirusa.

Iako prof. dr. Dizdarević zakonski ne može obavljati praktični rad sa pacijentima, s obzirom na to da je prešla starosnu granicu od 75 godina, može se na druge načine uključiti u što efikasnije prevladavanje pandemije koronavirusa.

Još jednom podsjećamo ljekare na dostojanstveno i korektno ponašanje koje nalaže etika struke, a što je na kraju naša dužnost i obaveza u svakodnevnom radu, pogotovo u javnim obraćanjima.

Ljekarska-Liječnička komora KS ukazuje i na činjenicu da mediji imaju odgovornost za utjecaj na stabilnost zdravstva i mentalno zdravlje građana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.