open-navfaktor-logo
search
Selektor bh. odbojkašica
Ljubičićev najjednostavniji recept: U svakoj utakmici idemo na pobjedu
Ženska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večerašnjim duelom u Gradskoj areni "Husejin Smajlović" u Zenici protiv Republike Češke (20 sati) počinje nastup na drugom kvalifikacijskom turniru grupe F za Evropsko prvenstvo 2021. godine.
14.05.2021. u 11:11
get url
text

Bit će ovo ujedno i derbi grupe F. Naime, nakon prošlosedmičnog turnira u latvijskom gradu Dugavpilsu, Češka sa sve tri pobjede i samo jednim izgubljenim setom vodi u grupi s devet bodova, dok BiH sa šest bodova te porazom upravo od Češke (0:3) zauzima drugo mjesto.

VEZANI TEKST - Odbojkašice BiH danas pred zeničkom publikom igraju protiv Češke

Slovenija je s tri boda treća, a Latvija posljednja bez bodova. Slovenke i Latvijke svoj današnji međusobni meč u Zenici igraju od 17 sati.

- Vidi se da ekipa Češke mnogo kompaktnije izgleda, jer oni već duži period igraju zajedno. Vidi se sistem, vidi se da jako dobro poznaju na terenu i s tog je razloga bilo i puno teže odigrati meč sa njima. Ali, ja sam optimista da na ovoj utakmici možemo mnogo više da priprijetimo toj Češkoj nego što je to, možda, bila situacija na prvom turniru - istakao je u najavi drugog turnira selektor bh. tima Stevan Ljubičić.

Istakao je kako su u Latviji odigrali dobar turnir te da, osim zbog pozitivnog omjera pobjeda i poraza 2-1, mogu biti zadovoljni što su imali priliku da na terenu istestiraju tim koji u sklopu priprema nije odigrao nijedan meč.

- Možemo da savladamo sve ekipe, ali isto tako, možemo i da izgubimo. I u najavi prvog turnira govorili smo da su tri ekipe, možda, s podjednakim rejtingom i kvalitetom u ovom momentu, u krugu favorita. Prvo ili drugo mjesto u grupi, sasvim je svejedno jer plasman na EP osiguravaju dvije prvoplasirane ekipe. Nemamo imperativ da to mora biti prvo mjesto - istakao je Ljubičić.

Ne isključuje ni Latviju, jer se radi o mladoj ekipi koja, ako joj se dozvoli, "može napraviti dosta problema". Latvijke su to, podsjetio je, pokazale i na prvom turniru protiv Slovenki.

Upravo bi utakmica protiv Slovenki, koja se igra zadnjeg dana turnira, 16. maja, mogla biti i odlučujuća za prvi plasman bh. tima na EURO. Ljubičić ističe kako je to zadnja utakmica, do kada će situacija biti jasnija te da će do tada znati da li će im "biti potrebna maksimalna pobjeda".

- Bez obzira na sve, ekipu pripremam od meča do meča. Tako razmišljamo, tako se motivišemo… Svaka je utakmica posebna priča. Ne postoji kalkulacija-spremamo se za jedan set ili za jedan poen. Na svakoj utakmici idemo maksimalno, na svakoj ćemo utakmici probati da pružimo maksimum u ovom momentu i na svakoj utakmici idemo na pobjedu. Najjednostavniji recept - poručio je Ljubičić.

Osim umora od puta u Litvaniju te lakših problema s povredom Dajane Bošković, selektor Ljubičić istakao je da je stanje u ekipi dobro i "pod kontrolom".

Krizni štab Ministarstva zdravstva i Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijeli su odluku da na ovom turniru eksperimentalno dozvole i prisustvo publike na utakmicama pa će se na tribinama zeničke arene večeras naći oko 1.000 gledalaca

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.