open-navfaktor-logo
search
Granice
Ljudi iz BiH ulaze u Hrvatsku prije nego što se u ponoć uvedu nove mjere: "Neću se vratiti prije ponoći, važno je ući"
Na granicama s Bosnom i Hercegovinom bilježi se intenzivniji promet, a brojni građani BiH su odlučili ući u Hrvatsku prije nego što na snagu stupe strožije mjere, ali nema većih gužvi, barem zasad.
24.06.2020. u 18:54
get url
text

Na granici je, međutim, već nastala konfuzija zbog novih pravila koja je na današnjoj presici objavio Nacionalni stožer, a MUP je, kako javlja N1, dobio preko 7.000 poziva u kojem se ljudi, svako sa svojom individualnom situacijom, raspituju pod kojim uvjetima mogu u Hrvatsku.

- Došlo je do izmjene odluke Stožera koja stupa na snagu od 25. juna. Uvodi se specifičan režim za građane BiH, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije. Pitanja ima dosta, naprimjer kako oni koji se nalaze u BiH moći ući u Hrvatsku. Morat će u 14-dnevnu samoizolaciju u svom domu ili u nekom drugom prostoru. To je destimulirajuće za sve koje misle putovati u BiH. Treba odgoditi sve što nije baš nužno. Naravno, postoje iznimke, a to su oni koji rade preko granice, oni koji su u tranzitu ili oni koji iz hitnih razloga moraju u Hrvatsku, kao što su liječnički pregled, sahrana... - rekao je Marin Bužančić iz granične policije na prijelazu Kamensko.

VEZANI TEKST - Božinović: Državljani BiH nakon ulaska u Hrvatsku moraju u samoizolaciju od 14 dana

Građani BiH su ogorčeni, pogotovo oni koji žive u pograničnim dijelovima. Neki su novinarima na granici priznali kako prelaze u Hrvatsku upravo kako bi izbjegli obveznu 24-dnevnu samoizolaciju u koju će morati svi koji iz BiH prijeđu u Hrvatsku nakon ponoći.

- Imam kuću, idem da se mogu slobodno kretati ovih dana - rekao je za N1 jedan građanin BiH.

Drugi je rekao kako ne opravdava odluku te da prelazi granicu iz istog razloga.

- Ne opravdavam, nikako. Cijela Europa je zaražena. Dijete mi je dole, idem po dijete, dok mogu. Neću se vratiti prije ponoći, važno je ući - kazao je muškarac.

- Moglo bi se bar za pogranični pojas propuštati, kako s jedne, tako i s druge strane - rekao je za HRT jedan stariji čovjek na graničnom prijelazu kod Slavonskog Broda..

- Idem, mama mi je preko, odoh da vidim kakvo je stanje - kazala je žena na granici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.