open-navfaktor-logo
search
Selektor BiH
Lojo za Faktor: Našoj reprezentaciji fali samo jedna stvar
Ženska seniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine uspješno je apsolvirala prvi dio priprema za Evropsko prvenstvo.
24.05.2021. u 20:53
get url
text

Selektor Goran Lojo zadovoljan je uvodnim dijelom priprema, koje su najbolje bh. košarkašice obavile na Vlašiću, a gdje se radilo uglavnom na kondicionoj pripremi.

- U kvalifikacijama smo imali "prozore" koji traju po sedam dana, a obično vas prva utakmica očekuje tri dana od početka okupljanja. Ovo je sada nešto sasvim drugo. I sve druge selekcije se pripremaju na ovaj način - istakao je "coach" našeg nacionalnog tima na početku razgovora za Faktor.

Neke od bh. reprezentativki su na pripreme stigle odmah po okončanju sezone u svojim timovima. Bilo je onih koje su imali i sedam dana pauze, ali i onih čija je pauza trajala 20-ak dana.

FOTO: KSBiH

- Uglavnom smo zadovoljni kako su igačice igrale u finišu sezone. Ipak one igraju u različitim ligama, klubovima, neke su završile sezonu ranije, neke su neposredno po završetku sezone stigle na pripreme, zbog čega ni fizička sprema nije bila ista, ali taj smo dio uspješno završili - kaže Lojo, te naglašava kako predstoji dio priprema na kojim slijedi rad na taktičkim zamislima.

Sve ljubitelje košarke u našoj zemlji i navijače naše selekcije sigurno raduju riječi selektora da većih zdravstvenih problema u rosteru, koji bi trebao biti kompletiran za dvije sedmice, nema.

Naime, Jonquel Jones, koja igra sjajno na startu WNBA lige, trebala bi prvi trening sa ekipom obaviti 7. juna.

- Ona (Jones, op. a.) igra sjajno na početku sezone. U sedam mečeva njena ekipa upisala je pet pobjeda, a u svih pet mečeva ona je imala double-double učinak. Jonquel 5. juna igra u New Yorku, za 6. juni ima kartu, a 7. juna bi s nama trebala odraditi prvi trening, što nas posebno raduje. Uvjereni smo da nećemo imati problema da se uklopi u tim - govori bh. selektor.

O uvjetima u kojima nastoji na najbolji način pripremiti bh. košarkašice za nastup na Eurobasketu, prvom velikom takmičenju poslije 22 godine, Lojo kaže da su on, saradnici i igračice i više nego zadovoljni. Jedino što malo remeti dobro osmišljen plan priprema su kontrolni mečevi, a još od ranije su dogovorena četiri prijateljska susreta.

- Optimum bi bio šest utakmica. Trebali smo igrati sa Italijom, ali su oni svoje pripreme iz Trsta premjestili u Rim, koji je nama prilično nedostupan zbog loših termina letova. Ipak, nastojat ćemo u posljednjih sedam dana u Tuzli igrati s nekim reprezentacijama iz okruženja ili nekim drugim timom koji nije s nama u grupi - pojašnjava Lojo.

FOTO: KSBiH

Prve dvije prijateljske utakmice naša selekcija će odigrati protiv Hrvatske u Poreču 29. i 30. maja, a potom se 5. i 6. juna u Podgorici sastaje s Crnom Gorom.

Za kraj Lojo je govorio i o reprezentacijama koje će njegovom timu biti konkurenti u grupnoj fazi Eurobasketa.

- Belgija je uvijek u vrhu ženske evropske košarke. Turska je odlična u obje konkurencije, a dovoljno je samo da pogledate koliki broj stanovnika ima i kolika je to baza. Slovenija ima nekolicinu iskusnih igračica, s euroligaškim iskustvom. Uz to prisutni su na posljednja dva-tri evropska prvenstva, a nama jedino to fali. To nam je jedini nedostatak jer 22 godine nismo bili na EP-u - zaključio je na kraju razgovora selektor BiH koji se sa svojim izabranicama od jučer priprema u Fojnici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.