open-navfaktor-logo
search
Politički pritisci
Lokalni izbori: Bevanda kaže nema para, Tegeltija bit će para, SNSD "udara" na privatni život predsjednice CIK-a
HDZBiH i SNSD nastavljaju političke igre i pritisak na Centralnu izbornu komisiju BiH, nakon što za nove članove nisu izabrani njihovi "certficirani Hrvati i Srbi".
15.05.2020. u 19:12
get url
text

Tako je ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda u dva dopisa od 15. aprila i 6. maja, koji su jučer dostavljeni CIK-u informirao ovo tijelo da nema dovoljno sredstava u budžetskoj rezervi odakle bi se osigurao novac za održavanje Lokalnih izbora 2020. koji su raspisani za 4. oktobar.

CIK-u je potrebno oko devet milona, od kojih 4,2 miliona KM se izdvajaju iz državnog budžeta, a preostali dio novca osiguravaju lokalne zajednice.  

Danas je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija odgovarajući na pitanje zastupnice Sanje Vulić (SNSD) da li će sredstva iz budžeta institucija BiH za provođenje lokalnih izbora biti predviđena i dostupna i kada, odgovorio da je što se tiče finansiranja lokalnih izbora, jasna obaveza Vijeća ministara BiH koju ima prema tome.

Napomenuo je da je u prvom prijedlogu budžeta koji je bio dostavljen Predsjedništvu BiH definirana pozicija za provođenje lokalnih izbora u onom iznosu u kojem je to definirano.

- Sigurno je da će se i u ovome budžetu koji će biti dostavljen Predsjedništvu BiH, a poslije toga i Parlamentarnoj skupštini BiH, naći planirana sredstva za izbore. Ukoliko se i desi da postoje neke poteškoće s usvajanjem budžeta, Vijeće ministara BiH ima mogućnost da donese potrebnu odluku da se osiguraju sredstva za provođenje izbora, i ako budemo u sistemu privremenog finansiranja. Moj apel je, prije svega CIK-u BiH, da nastavi sve izborne radnje koje su neophodne za provođenje lokalnih izbora, a da problem finansiranja ostavi Vijeću ministara BiH - kazao je Tegeltija.  

Bevanda i Tegeltija politički proigravaju. Jedan kaže da nema novca, a drugi da će novac biti osiguran, te da CIK radi onako kako je planirao.

Međutim, ko će od članova CIK-a preuzeti na sebe odgovornost da potpisuje odluke, javne navbavke, tendere, a da nema novčano pokriće? Naravno niko, jer je to krivično djelo.

CIK će čekati 22. maj, kada istječe 15 dana roka zakonom predviđenog od dana donošenja odluke o raspisivanju izbora, u kojem se mora osigurati novac za njihovo provođenje.

Ne legne li na račun CIK-a do tada 4,2 miliona KM od državnih institucija, odnosno ukupno devet, bit će donesena odluka o odgađanju Lokalnih izbora za 8. novembar.

Podsjećamo, SDA je u nekoliko navrata do sada pozivala SNSD i HDZ (ministre) da se što prije usvoji državni budžet.

Jučer je državni zastupnik ove stranke Halid Genjac, kada je riječ o usvajanju Budžeta za 2020. godinu, kazao da će se "budžet usvojiti kada se otklone političke prepreke".

- Znamo da su neka politička pitanja, a koja nisu u vezi sa budžetom povezivana sa budžetom i neke blokade koje su uslijedile u vezi s tim - kazao je Genjac izražavajući nadu da će vrlo brzo doći do usvajanja budžeta dodajući da budžet ne bi trebalo vezivati za bilo koje drugo političko pitanje.

Milorad Dodik i Dragan Čović su izgubili političku kontrolu nad CIK-om, te sada na sve moguće načine pokušavaju diskreditirati njegove novoizabrane članove, ali i Željka Bakalara iz reda hrvatskog naroda koji bi trebao biti potvrđen u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.  

Dokaz da su spremni na sve jeste današnji istup u Parlamentu BiH Dodikove zastupnice Sanje Vulić koja je pokušala diskreditovati predsjednicu CIK-a Vanju Bjelicu-Prutinu i osporiti joj da je "manje Srpkinja“, pričom kako je snaha kolege iz SDA.

- Danas sam sasvim slučajno saznala da je predsjednica CIK-a snaha kolege iz SDA-a, a kako se snahe trude da budu poslušne, predlažem da joj kažete da raspiše izbore, ne vjerujem da je bilo kome u interesu da se izbori održavaju za svetog Nikolu - zaključuje zastupnica SNSD-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.