Zastupnica je iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo dobila odgovor u kojem stoji da, cijeneći neophodnost osiguravanja Methotrexata za oboljele od reumatoidnog artritisa, Ministarstvo zdravstva je sa Zavodom zdravstvenog osiguranja KS osiguralo provođenje posebnog programa putem kojeg se lijek finansira od strane ovog Zavoda u 100 posto iznosu.

- Međutim, za navedeni lijek Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH nije izdala odobrenje za njegovo prometovanje na području Bosne i Hercegovine, što je uzrok otežane nabavke i nestašice lijeka – stoji u odgovoru Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Objašnjenje smo zatražili u Agenciji za lijekove i medicinska stredstva BiH, a njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

- Pretpostavljamo da govorite o nestašici lijeka Methrotexat Ebewe tablete 2,5 mg, 50 tableta, proizvođača Ebewe Pharma Ges.m.b.H. Nfg. To je jedini registrovani Methrotexat u obliku tableta. Proizvođač je 21. maja prijavio nestašicu i obavijestio da će ona trajati do 1. jula ove godine. Naveli su da je razlog nestašice nedostatak ljudskih resursa od strane proizvođača. Nakon isteka ovog perioda, nosilac dozvole Novartis, koji je odgovoran za ovaj lijek u BiH, kontaktiran je i tada su nas obavijestili da se period nestašice produžava, te da je neophodna još jedna izmjena od strane naše regulatorne agencije. Proizvođač je izmjenu dostavio 7. jula, uzeta je u prioritetno rješavanje i riješena u roku od dva dana. Iz Novartisa kao očekivano trajanje nestašice navode period do 1. oktobra 2020. godine – stoji u odgovoru kojeg smo dobili iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.