open-navfaktor-logo
search
Zanimljiva situacija
Ludilo u grupi F: Hrvatska može proći u osminu finala sa dva boda, a ispasti sa pet
Hrvatska i Maroko jučer su u prvom duelu grupe F na Svjetskom prvenstvu u Kataru odigrali utakmicu bez pogodaka, iz koje je svakoj ekipi pripao po bod, dok je u kontroverznim okolnostima Belgija savladala iznenađujuće dobru Kanadu rezultatom 1:0.
24.11.2022. u 11:12
get url
text

Drugo kolo na rasporedu je u nedjelju, a sastat će se Hrvatska i Kanada te Belgija i Maroko. Pred te susrete, u situaciji u kojoj Belgija ima tri boda, Hrvatska i Maroko po jedan, a Kanada je bez boda, zanimljivo je pogledati moguće rasplete ove grupe.

VEZANI TEKST - Slaba partija Vatrenih: Remi Maroka i Hrvatske na otvaranju grupe F

Hrvatska u osminu finala može sa samo dva boda, ali da isto tako može osvojiti tri boda više, a ranije od očekivanog naći se u avionu za povratak kući. Kako je to moguće, Gol.hr objasnio je u nastavku teksta, gdje je prošao sve moguće opcije.

Naravno da je jasno kako Hrvatska nema šanse proći grupu ako doživi poraze u iduće dvije utakmice, ali moguće je naći se u drugom krugu čak i sa samo bodom protiv Kanade. Kako?

Prolazak dalje sa dva osvojena boda

Nakon prvog kola moguća je situacija u kojoj bi Belgija imala svih devet bodova, odnosno da pobijedi u preostale dvije utakmice, protiv Maroka i Hrvatske. 

U toj situaciji otvara se opcija u kojoj bi preostali susreti, odnosno susreti Hrvatske i Maroka protiv Kanade, završili bez pobjednika. Tad bi sve tri ekipe imale po dva boda i prošao bi dalje onaj s najboljom gol-razlikom. 

Hrvatska bi u tom slučaju prošla dalje u slučaju poraza od Belgije s jednim pogotkom razlike te ukupno većim brojem postignutih pogodaka od dva spomenuta konkurenta, ako oni također izgube s jednim pogotkom razlike, odnosno više postignutih pogodaka od Kanade, u slučaju da Belgija savlada Maroko s dva ili više pogotka razlike.

Prolazak dalje sa tri osvojena boda

Hrvatska može proći dalje i sa tri utakmice bez pobjede, ali i bez poraza. To bi bilo u slučaju da Kanada i Maroko remiziraju, a Belgija savlada Marokance. Tad bi izabranicima Zlatka Dalića u posljednjem susretu bio dovoljan bod, kao i u nedjeljnom susretu protiv Kanade.

VEZANI TEKST - Modrić: U drugom poluvremenu smo bili bolji, prvi bod je tu i idemo dalje

U tom bi slučaju Belgija imala sedam bodova, Hrvatska tri, a Kanada i Maroko po dva boda.

Prolazak dalje sa četiri osvojena boda

Ovo je situacija u kojoj bi Hrvatska u jednoj od preostalih utakmica slavila, a u drugoj doživjela poraz.

Pobjeda protiv Kanade Vatrene neće odvesti u drugi krug prije posljednjeg zvižduka utakmice protiv Belgije. Svakako će trebati čekati ishod susreta Maroka i Kanade, koji će puno ovisiti i o tada već odigranom susretu Maroka i Belgije.

Hrvatska uz pobjedu protiv Kanade i poraz od Belgije prolazi dalje ako Maroko ne osvoji četiri boda u svoja dva preostala susreta (pobjeda nad Kanadom i bod protiv Belgije) ili ne ostvari bolju ukupnu gol-razliku uz opciju pobjede protiv Kanade i poraza od Belgije.

U slučaju pobjede nad Belgijom i poraza od Kanade situacija je malo kompliciranija. Hrvatski prolazak tada bi ovisio o više faktora, a čak je moguća i situacija u kojoj bi sve četiri selekcije završile s po četiri osvojena boda. Tada se ide na gol-razliku, što Vatrenim uz 0:0 iz prvog susreta trenutno nije draga opcija.

Ispadanje s četiri osvojena boda

Da, moguće je ispasti s četiri osvojena boda i to nije nikakva nerealna situacija.

Najočitiji primjer ovog negativnog ishoda bio bi pobjeda protiv Kanade, uz poraz od Belgije te neriješen ishod Belgije i Maroka te pobjedu Maroka nad Kanadom. Tada Belgija osvaja sedam, a Maroko pet bodova.

Prolazak sa pet osvojenih bodova

Pet bodova saldo je s kojim se većinom prolazi grupu, pa bi tako trebalo biti i ovog puta.

VEZANI TEKST - Oduševili fudbalski svijet: Courtois i sudije spasile Belgiju protiv Kanade

U slučaju boda protiv Kanade i pobjede nad Belgijom Hrvatska je svakako u osmini finala, odnosno ne postoji šansa u kojoj bi dvije reprezentacije  završile ispred nje.

Također je prolazak siguran u slučaju pobjede protiv Kanade s dva ili više pogotka razlike te boda protiv Belgije.

U slučaju pobjede nad Kanadom s jednim pogotkom razlike i boda protiv Belgije nešto bi ipak ovisilo o drugim susretima. Prolazak je siguran, osim u šokantnom ishodu koji bi se dogodio u slučaju navedenom i odlomku ispod.

Ispadanje sa pet osvojenih bodova

Nažalost, moguća je i opcija u kojoj Hrvatska završava takmičenje s jednom pobjedom i dva remija.

To bi se dogodilo kad bi Vatreni savladali Kanadu s jednim golom razlike te odigrali neriješeno sa Belgijom, dok bi to isto napravili i Marokanci, eventualnu uz njihovu još veću pobjedu nad Kanadom.

Tada bi se zatvorio krug tri ekipe sa po pet bodova i gol-razlika bi bila odlučujuća. Trenutno tu niko nije u prednosti, iako se čini se najviše gubi Belgija time što je protiv Kanade odigrala 1:0.

Bilo kakva druga pobjeda Maroka ili Hrvatske protiv istog protivnika tu bi ekipu na papiru stavila ispred Belgije, no i dalje bi Belgija i Maroko imali priliku napraviti dobar posao u eventualnom međusobnom remiju (recimo rezultat 3:3 obje bi reprezentacije doveo na prag drugoga kruga).

Hrvatska će u narednom kolu 27. novembra igrati protiv Kanade, dok će Maroko protiv Belgije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.