Broj okupljenih majki i žena Srebrenice je bio manji iz mjera predostrožnosti.

- U aprilu nismo održale proteste jer smo poštovale mjere. Nismo željele rizikovati živote ni jedne majke. Na današnje okupljanje došlo je nekoliko majki i naših dugogodišnjih prijateljica iz Tuzle. Ovim okupljanjem šaljemo poruku da ne odustajemo od traganja za istinom i pravdom. Ne odustajemo od protesta i pronalaska svih nevinih žrtava - kazala je Nura Begović, članica Udruženja "Žene Srebrenice".

Majke i žene Srebrenice još uvijek ne znaju koliko će nevinih žrtava genocida svoj konačan smiraj pronaći u potočarskoj dolini bijelih nišana 11. jula ove godine.

- Svaka od nas će na svoj način obilježiti 11. juli. Genocid koji je počinjen nikada nećemo zaboraviti. Kada ne bude nas, o genocidu će pričati preživjeli, njihova djeca, unuci... Nema te politike, a ni političara koji može izbrisati istinu o Srebrenici i genocid koji je počinjen nad Bošnjacima. Neće se moći izbrisati ni imena počinitelja - kazala je Begović.

Majke i žene Srebrenice razvile su tkanine sa izvezenim imenima žrtava genocida, a nakon proučene Fatihe napustile su Trg žrtava genocida.