open-navfaktor-logo
search
Najveći krvnik
Majke Srebrenice uoči presude Mladiću: Neka bude pouka za buduće generacije da se zlo ne isplati
Konačna presuda Ratku Mladiću, ratnom komandantu Vojske Republike Srpske, pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove (MMKS) u Hagu bit će izrečena 8. juna.
18.05.2021. u 13:15
get url
text

- Osmog juna ove godine je presuda najvećem krvniku, ja ga poredim s Hitlerom i sa drugim nacistima koji su bili u Drugom svjetskom ratu - kazala je Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa".

Na izricanje presude ide četvero članova Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" i žrtava i svjedoka genocida.

- Cilj nam je da još jednom s tog mjesta pošaljemo poruku cijelom svijetu da je zločinac, krvnik na kraju 20. i početku 21. vijeka ubio 10.701 naše dijete. Nama majkama nanio bol i patnju. Već 26 godina liježemo s bolom, a ustajemo s tugom. Nikad nećemo zaboraviti, nikada nećemo oprostiti i nikada nećemo dozvoliti da se to zaboravi. Dolina bijelih nišana će govoriti i nakon Munire, Kade, nas svih. Bijeli nišani će govoriti o historiji ljudima nakon nas - poručila je Subašić.

Dodala je da su "duše njihove djece s njima, a oni koji su počinili genocid i ubijali neka budu prokleti do devetog koljena".

- Nadam se da će Mladiću potvrditi doživotnu kaznu. On je naredio da odu u smrt svi oni koje mi danas tražimo u Potočarima. Za takvog čovjeka nije dovoljna doživotna kazna, ali barem neka bude pouka za buduće generacije da se zlo ne isplati, da se zlo kažnjava - kazala je Kada Hotić, potpredsjednica udruženja Pokret "Majke enklava Srebrenice i Žepe".

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) 2017. godine je prvostepeno osudio Mladića na kaznu doživotnog zatvora zbog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici počinjenog u ljeto 1995. godine, progona Muslimana i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, terorisanja civila tokom opsade Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a kao talaca, tokom rata u BiH od 1992-1995.

Žalbe na prvostepenu presudu uložilo je i Haško tužilaštvo, jer je Mladić prvostepeno oslobođen optužbe za genocid u još šest općina u BiH, ali i Mladićeva odbrana.

Izricanje konačne presude u predmetu "Mladić" zakazano je u 15 sati, a presudu će saopćiti sudije Prisca Matimba Nyambe, Aminatta Lois Runeni N’gum, Seymour Panton, Elizabeth Ibanda-Nahamya i Mustapha El Baaj, saopćeno je iz MMKS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.