open-navfaktor-logo
search
Upozorenja građanima
Maksimalan oprez i striktno pridržavanje mjera: U FBiH 654 novozaražena u protekla 24 sata
Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ FBiH), u Federaciji BiH u protekla 24 sata (do 12 sati) prijavljeni su rezultati testiranja 2.278 uzorka, od kojih su 654 pozitivna na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH.
21.10.2020. u 12:38
get url
text

U Federaciji BiH do sada je testirano ukupno 186.395 uzoraka, a COVID-19 potvrđen je kod 23.621 osobe. Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH oporavilo se 17.935 pacijenata, a u protekla 24 sata evidentiran je oporavak 176 pacijenata. Trenutno je aktivan 5.021 slučaj/pozitivan na COVID-19.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 12 smrtnih ishoda. S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 665, i to 447 muškaraca i 218 žena.

- Zbog pogoršane epidemiološke situacije i ubrzanog širenja koronavirusa Krizni štaba Federalnog ministarstva zdravstva poziva sve građane na maksimalan oprez, odgovorno ponašanje i striktno pridržavanje mjera lične zaštite i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva - apeluju iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva podsjećajući na mjere lične zaštite kojih se svi građani striktno trebaju pridržavati: nošenje zaštitne maske, držanje distance od dva metra od drugih ljudi, redovno pranje ruku, provjetravanje prostorija, izbjegavanje okupljanja i mjesta gdje se okuplja veći broj ljudi, te smanjenje društvenih kontakata s drugim ljudima.  

- Svi zajedno se moramo pridržavati propisanih mjera jer u protivnom može doći do do daljnje eskalacije zdravstvene krize, odnosno ugrožavanja života i zdravlja ljudi, ali i ogromnih ekonomskih i društvenih posljedica - poručuju. 

Zbog novonastale epidemiološke situacije koja se pogoršava, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva je danas donio i nove preporuke kojima se, između ostalog, svim pravnim subjektima na području FBiH preporučuje da shodno radnim procesima i zadacima koje obavljaju, omoguće klizno radno vrijeme i rad od kuće gdje god je to moguće.

- Preporučuje se online model odvijanja redovne nastave u svim obrazovnim institucijama na području FBiH gdje god je to moguće, odnosno gdje postoje uvjeti - informatičko-komunikacijske tehnologija, za implementaciju online modela. Roditeljima se preporučuje da obustave pohađanje vannastavnih aktivnosti svoje djece, te da izbjegavaju slična okupljanja, posebno u zatvorenom prostoru - stoji, između ostalog, u Preporukama koje možete naći NA OVOM LINKU. 

Naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva koja se primjenjuje od 16.10.2020. obvezujuća je za krizne štabove kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe. Kompletnu naredbu koja je na snazi možete naći OVDJE, a Preporuke Kriznog štaba FMZ OVDJE. Federalni Zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke koje se mogu naći NA OVOM LINKU.

Pregled epidemiološke situacije i aktuelne podatke možete svakodnevno pronaći na internet stranici Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Informativnom portalu Federalnog ministarstva zdravstva covid19.fmoh.gov.ba i Facebook stranici Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva ažurirani u podne. Javna obraćanja i press konferencije održavaće se po potrebi uz blagovremenu najavu. Svi podaci mogu se pratiti i na platformi www.covid-19.ba. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.