open-navfaktor-logo
search
Bh. rukometaši
Malinović: Nemamo dobro iskustvo s Estonijom, Vranješ: Puno su bolji nego prije
Rukometnu reprezentaciju Bosne i Hercegovine 6. i 10. januara očekuju dvije veoma važne utakmice grupe 2 kvalifikacija za Evropskog prvenstvo 2022. godine protiv Estonije. 
03.01.2021. u 14:05
get url
text

Za izabranike selektora Bilala Šumana pobjede u ovim duelima su imperativ, ukoliko žele da ostanu u borbi za drugi uzastopni plasman na EURO.

- Lijepo je vidjeti sve te igrače na okupu, napokon nakon Norveške. Imamo imperativ da pobjedimo obje utakmice. Bit će teško, naravno. Svi smo preživjeli koronu, ili još nismo. Svima je teško, mi ćemo se boriti i dati sve od sebe - rekao je reprezentativac BiH Dejan Malinović.

- Igrali smo prije četiri godine i nemamo dobra iskustva sa tog gostovanja. Nadamo se pobjedi - dodao je rukometaš iz Banje Luke.

Njegov saigrač Vladimir Vranješ kaže da se bh. tim dobro priprema i da je skautirao narednog rivala.

- Počeli smo trenirati. Pripreme teku dobro, svi smo se odazvali, imamo testiranja na koronavirus i nadamo se da ćemo biti negativni. Estonija je puno bolja nego prije. Gledali smo utakmicu protiv Austrije, tim koji trči puno. Nisu im igrala dva najbolja igrača, vidim da su sad na spisku. Ja mislim ako se dobro spremimo, da možemo dobro odigratii donijeti kući dva boda  - optimističan je Vranješ.

Bh. tim će danas otputovati u Estoniju.

Bh. rukometaše u trećem i četvrtom kolu grupe 2 kvalifikacija za EURO 2022 očekuje dvomeč sa Estoncima. Prvi duel je na programu 6. januara u Polvi, a drugi četiri dana kasnije u Bugojnu.

Poslije nekompletna dva kola u grupi 2 lider je Njemačka s četiri boda, a slijedi je Austrija s dva i utakmicom manje. BiH i Estonija su bez bodova, s tim što bh. tim ima duel manje.

Na Evropsko prvenstvo, koje će se 2022. godine održati u Slovačkoj i Mađarskoj, plasirat će se prva i druga selekcija iz svake od osam kvalifikacionih grupa te četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije. Plasman na EURO 2022 osiguran je domaćinima Slovačkoj i Mađarskoj te aktuelnom šampionu Španiji i drugoplasiranoj Hrvatskoj.

Dosadašnji dueli BiH i Estonije:

Kvalifikacije za EURO 1996: BiH – Estonija 26:26, Estonija – BiH 19:25.

Kvalifikacije za EURO 2004: BiH – Estonija 23:23, Estonija – BiH 17:24.

Kvalifikacije za EURO 2012: Estonija – BiH 35:30, BiH – Estonija 21:23.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2015: Estonija – BiH 26:29, BiH – Estonija 28:26.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2019: BiH – Estonija 31:24, Estonija – BiH 29:25.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.