open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Manifestacija Dani o Allahovom poslaniku "Selam, Ya Resulallah" počinje 11. oktobra
U Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, danas je predstavljen program i aktivnosti koje će biti održane u okviru 17. kulturno-vjerske manifestacije "Dani o Allahovom Poslaniku - Selam, Ya Resulallah".
08.10.2021. u 11:56
get url
text

Manifestacija počinje 11. oktobra i trajat će do 1. novembra.

Mevlud, kao istaknuti dio islamske tradicije Bošnjaka, ove godine će biti jedna od centralnih aktivnosti koja će obilježiti manifestaciju koju 17. put organizira Medžlis Islamske zajednice Sarajevo u mjesecu rebiul-evvelu u kojem se obilježava rođenje posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a. s.

Tradicionalna mevludska svečanost bit će održana 17. oktobra (Baščaršijska džamija, jacija-namaz), a centralna mevludska svečanost u Gazi Husrev-begovoj džamiji 18. oktobra (podne-namaz).

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo bdulgafar ef. Velić kazao je kako bosanski muslimani s posebnim poštivanjem dočekuju mjesec u kojem je rođen posljednji Božiji poslanik.

Dodao je kako se iz tog dubokog poštivanja prema Muhammedu a.s. stoljećima se Bosni i Hercegovini u mjesecu rebiu-l-evvelu uče mevludi i organiziraju brojne aktivnosti, koje su vremenom postale prepoznatljivi vjerski običaji.

Stoga, pojasnio je Velić, Medžlis Islamske zajednice Sarajevo organizira manifestaciju ”Selam, Ya Resulallah“ u kojoj se kroz različite aktivnosti i sadržaje vjernici prisjećaju života i poruka posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda, a.s.

Podsjetio je kako je mevlud jedan od najistaknutijih običaja bosanskih muslimana koji je proistekao iz čiste ljubavi i poštivanja.

Velić je naveo kako su brojni pjesnici pisali pjesme o životu i značaju Muhammeda, a.s., pa i cjelokupan život posljednjeg Božijeg poslanika, od rođenja do smrti, opjevali u stihovima.

- U tom pogledu u narednih 20 dana u svim općinama našeg Medžlisa i brojnim većim džamijama učit ćemo mevlude. Organizirat ćemo i predavanja, tribine, okrugle stolove, promocije, izložbe, programe za mlade… - rekao je Velić.

Poruka 17. manifestacije je dobro djelo, a moto je kur’anska poruka iz sure El-Maide: "Zato se takmičite ko će više dobra učiniti".

Velić je kazao kako je naređivanje dobra i sprečavanje zla univerzalna ideja i vrijednost te i jedna od najistaknutijih kur'anskih poruka.

- Stoga, u danima koji su pred nama podsjećat ćemo vjernike da neumorno čine dobro, da se u dobru takmiče, na zlo dobrim uzvraćaju, da se sa svakim na lijep način ophode, naređuju dobro, da se neznalica klone. Kroz ovu manifestaciju želimo poslati poruku da je vjera i osmijeh, da je vjera i uklanjanje smetnje na putu, da je vjera i lijep govor, i stid, i ljubav, i sadaka je vjera. Sve je to i put i sunnet posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s. - podsjetio je Velić.

Malik Šljivo, pomoćnik glavnog imama i glavni koordinator projekta, kazao je kako će manifestacija biti otvorena prigodnim programom 11. oktobra na platou ispred Baščaršijske džamije, a završit će 1. novembra, uz večer ilahija i kasida u Multimedijalnoj dvorani Memorijalnog centra "Kovači".

- Pripremljeno je 27 različitih programskih sadržaja koje ćemo na različitim lokacijama realizirati u 22 dana, a u programu učestvuje oko 170 učesnika iz BiH i Republike Turske. Ove godine je nešto manji broj programskih sadržaja, ali smo se potrudili da budu kvalitetniji, upravo zbog samih učesnika, a razlog za to je i aktuelni koronavirus, pa smo smanjili i broj dana i programske sadržaje - rekao je Šljivo.

Kazao je kako žele da čitav mjesec rebiu-l-evvel bude u mevuldskoj atmosferi, podstaknu u Sarajevu takvu atmosferu te širu javnost upoznaju o liku, djelu i misiji Muhameda a.s.

Manifestacija će, naglasio je Šljivo, biti održana u skladu s epidemiološkim mjerama uvedenim u cilju sprečavanja širenja zaraze koronavirusom.

Dodao je kako je pripremljen niz aktivnosti za sve generacije, a dio njih će biti dostupan i online.

Posebnu pažnju skrenuo je na ciklus od tri predavanja u Gazi Husrev-begovoj biblioteci. Prvo predavanje bit će održano 11. oktobra, a govorit će novi muftija sarajevski Nedžad ef. Grabus. Drugo predavanje bit će održano 18. oktobra, a predavač je hafiz Mensur Malkić, dok će treće predavanje biti održano 25. oktobra. Predavač je Dževad Hodžić.

Šljivo se osvrnuo i na okrugli sto o Nerkezu Smailagiću koji će u Gazi Husrev-begovoj biblioteci biti održan 27. oktobra 2021, na kojem će učestvovati istaknuti akademici. Dodao je kako svi programski sadržaji (predavanja, tribine) počinju u 20 sati.

Dodatne informacije o aktivnostima tokom manifestacije dostupne su na web i Facebook stranici MIZ Sarajevo.

Glavni ciljevi manifestacije "Dani o Allahovom Poslaniku - Selam, Ya Resulallah" će doprinijeti afirmaciji kulture i tradicije naroda BiH, predstavljanje života Božijeg Poslanika i podsticanje na primjenu njegovih univerzalnih poruka u savremenom dobu, promociji islamske umjetnosti s posebnim akcentom na umjetnost vezanu za Poslanika, podsticati na najljepše osjećaje ljubavi prema Stvoritelju i Poslaniku, doprinijeti razvijanju navika činjenja dobra kod djece i mladih i doprinijeti promociji lijepog u javnom prostoru, s naglaskom na lijepu riječ.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.