open-navfaktor-logo
search
Kritika iz Kluba SBB-a
Marić: "Trojka" ugušila razvojne projekte, repriziraju "politički obilazak mini radova"
Klub zastupnika SBB-a u Skupštini Kantona sarajevo kritikovao je Vladu KS i "Trojku", kazavši da ništa ne rade na realizaciji kapitalnih projekata u glavnom gradu, već da repriziraju "politički obilazak radova" na tekućim poslovima Ministarstva saobraćaja i Direkcije za ceste KS.
13.07.2021. u 20:01
get url
text

- Nakon što su zastupnici SBB-a na posljednjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo vrlo argumentirano ukazali na to da Konakovićeva Vlada KS i trojka apsolutno ništa ne rade na realizaciji kapitalnih projakata u glavnom gradu države i javno ih pozvali da se konačno uozbilje, oni su danas upriličili reprizni "politički obilazak radova", jer su to isto uradili i prije nekoliko dana. Dakle, virtuelna Vlada Kantona Sarajevo tako i dalje pokušava da uvjeri građane kako radi punom parom i realizira kapitalne projekte. Nažalost, stanje je potpuno drugačije - navode iz Kluba zastupnika SBB-a.

Dodaju da je "činjenica da danas u Kantonu Sarajevo uopće nema kranova i velikih gradilišta, a nekada se kvalitet rada vlasti mjerio upravo brojem kranova na terenu".

- Ili se oni, možda, ne vide na fotografijama od političkih predstavnika trojke. Oni, između ostalog, moraju građanima objasniti zašto je potpuno obustavljena izgradnja Južne longitudinale. Nadalje, Konakovićeva vlada mora objasniti zašto su zamrli radovi na Prvoj transverzali, koja je prioritet svih prioriteta za daljnji razvoj Kantona, kada se zna da je sklopljen Okvirni sporazum za izgradnju te saobraćajnice vrijedan oko 24 miliona maraka - navodi se dalje u saopćenju.

Podsjećaju da je "Prva transverzala skupštinskom odlukom proglašena javnim interesom. Stoga se postavlja pitanje kako javnost uopće ništa ne zna o tome".

- Zašto je, dakle, "Euro-Asfalt" povukao svoje mašine s Prve transverzale. Nadalje, Vlada i trojka trebaju dati odgovor da li će i ko plaćati penale zbog nerealiziranja ugovorenih radova iz Okvirnog sporazuma. Šta je s realizacijom izgradnje tunela prema Vogošći i zašto ne ispune uvjete koje im je dao EBRD za nastavak tog projekta?

Činjenica je da oni varaju građane, jer su radovi koje obilazi trojka samo tekući poslovi Ministarstva saobraćaja i Direkcije za ceste KS, a nikako se ne radi o kapitalnim projektima, koje su apsolutno zapostavili. Mnogo je još razvojnih projekata koje je vlada Marija Nenadića započela, a trojka ugušila -navodi se u saopćenju koje potpisuje šef Kluba zastupnika SBB-a u Skupštini KS Zvonko Marić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.