open-navfaktor-logo
search
Riječ je o UNSA
Marjanović o "NASA-i i asteroidu" u odbrani Vlade, SDA KS odgovara da je on "marioneta i loš advokat"
Tek što se Marjanovićevo saopćenje pojavilo na e-mailovima medijskih kuća, ponovo su reagirali iz Kantonalnog odbora SDA. Navode kako ostaju pri svojim stavovima te dodaju da je "Marjanović neozbiljna marioneta, Fortina vlada uništava visoko obrazovanje"
02.08.2019. u 20:56
get url
text

Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Skupštini Kantona Sarajevo pad Univerziteta u Sarajevu za 951 mjesto na listi svjetskih univerziteta, po Webmetricsu, povezao je s aktuelnom vlašću u Kantonu Sarajevo.

S tim u vezi SDA je danas saopćila: Klub zastupnika SDA: Za šest mjeseci Fortine vlade, UNSA pao na listi za 951 mjesto

Odgovorio im je Damir Marjanović,  univerzitetski radnik i zastupnik Naše stranke u Skupštini KS.

-Ako je i bilo neke sumnje da najveća opoziciona stranka ne zna, ili se samo pravi da ne zna mnogo toga o visokom obrazovanju, onda je svojim današnjim saopćenjem otklonila svaku sumnju u potpuno nepoznavanje ove oblasti. Naime, povezivanje današnje pozicije UNSA na Webometrics listi sa šest mjeseci Fortine vlade jednako je povezivanju utjecaja Vlade Kantona Sarajevo na propuste NASA-e koja je kasno primijetila asteroid 2019OK koji je 25. jula prošao jako blizu Zemlje - naveo je, između ostalog, Marjanović u saopćenju. 

Tek što se njegovo saopćenje pojavilo na e-mailovima medijskih kuća, ponovo su reagirali iz Kantonalnog odbora SDA. Navode kako ostaju pri svojim stavovima te dodaju da je "Marjanović neozbiljna marioneta, Fortina vlada uništava visoko obrazovanje"

-Kantonalni odbor SDA ostaje pri stavu da je Fortina vlada KS pokrenula negativne procese koji potkopavaju sistem visokog obrazovanja u Kantonu Sarajevu, a samo jedan od simptoma toga jeste drastičan pad Univerziteta u Sarajevu na listi svjetskih univerziteta. Nista od ovoga nije osporio loši advokat Fortine vlade Damir Marjanović.

Činjenica je da se UNSA nije na pravi način spremio za ovo rangiranje, zbog čega je došlo do drastičnog pada i kvarenja međunarodnog ugleda UNSA. Činjenica je da za to odgovornost mora snositi Rektorat koji je morao pripremiti UNSA za ovo rangiranje, ali umjesto toga očigledno da u Rektoratu imaju preča posla, i to u procesu slijepog provođenja naloga Fortine vlade u oblasti visokog obrazovanja.

Činjenica je i da je Fortina vlada, nizom nezakonitih postupaka, napravila ogromnu štetu unutar sistema visokog obrazovanja, a ovaj slučaj je samo jedan od simptoma tog stanja.

Činjenica je da Fortina vlada i Damir Marjanović kao njena marioneta – nisu odgovorili na suštinska pitanja. Oni izbjegavaju tematizirati ostavku ministrice Zinete Bogunić, jer je svima jasno da je  to posljedica teškog kršenja zakona u oblasti visokog obrazovanja koji vrši Fortina vlada. 

Iz Fortine vlade izbjegavaju objasniti i činjenicu da im procese u visokom obrazovanju kontroliše lice sa sumnjivo stečenom diplomom. Nikakvi vicevi neozbiljne marionete Marjanovića ne mogu gurnuti ispod tepiha ove suštinske probleme na UNSA, koji će se nažalost očitovati u idućem periodu kroz razne druge simptome - stoji u posljednjem saopćenju SDA Kantona Sarajevo. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.