open-navfaktor-logo
search
Ne izlazi iz mode
Mašna - detalj koji čini moćnim svaki stajling
Iako ju je u modernim vremenima popularizirala Coco Chanel, mašna datira još iz 18. stoljeće kada su je nosili i muškarci i žene, a kravata i leptir mašna samo su neke od njenih verzija
29.11.2019. u 09:24
get url
text
Popularno zvana "pussy bow", mašna je oduvijek bila znak ženstvenosti, emancipacije i moći
Popularno zvana "pussy bow", mašna je oduvijek bila znak ženstvenosti, emancipacije i moći

Jedan od omiljenih trendova ove sezone je mašna. Popularno zvana "pussy bow", mašna je oduvijek bila znak ženstvenosti, emancipacije i moći.

Iako ju je u modernim vremenima popularizirala Coco Chanel, mašna datira još iz 18. stoljeće kada su je nosili i muškarci i žene, a kravata i leptir mašna samo su neke od njenih verzija.

Što se tiče samog imena, smatra se da je "pussy bow" naziv dobila u ranim godinama 20. stoljeća zbog sličnosti s mašnama koje su se vezale mačkama oko vrata kako bi ih uredili za kućne zabave . Prije su se mašne nosile kao dodatak krinolinama, a kasnije ih je Coco Chanel prišila na bluze koje su vrlo brzo postale ultimativni modni komad koji nosi svaka poslovna žena, kućanica, filmska glumica, pjevačica i zabavljačica.

U 60-im dizajner Yves Saint Laurent predstavio je smoking odijelo kao dio ženskog poslovnog looka, a mašna je ovom pomalo "muškom" looku davala dašak ženstvenosti te ukazivala na snagu žena koje su jednako sposobne kao muškarci i ne boje se to pokazati.Popularnost mašni nastavila se i u sedamdesetima i osamdesetima, a modna ikona koja ih je često nosila bila je princeza Diana.

Voljela ih je i Margaret Thatcher, bivša prva premijerka Ujedinjenog Kraljevstva.Mašna nikada nije izašla iz mode. Danas je možemo vidjeti u modnim kombinacijama poznatih dama poput dizajnerice Victorije Beckham, vojvotkinje Kate Middleton, prve dame SAD-a Melanije Trump ili glumice Gwyneth Paltrow.Modne kuće Celine, Luisa Spagnoli i Tommy Hilfiger komade s mašnama uvrstili su svoje kolekcije za predstojeće proljeće, što znači da će ovaj trend vladati i sljedeće godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.