open-navfaktor-logo
search
Reforma pravosuđa
Masovni protesti u Izraelu, Netanyahu doveo zemlju na ivicu građanskog rata
Deseci hiljada Izraelaca izašli su sinoć na ulice gradova širom zemlje protestujući protiv odluke izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da smijeni ministra odbrane Yoava Gallanta, koji je pozvao vladu da zaustavi donošenje spornog plana o reformi pravosuđa.
27.03.2023. u 08:13
get url
text
get url
text

Demonstranti su blokirali glavni autoput u Tel Avivu i zapalili veliku lomaču nasred autoputa.

Policija je upotrijebila vodene topove protiv demonstranata, koji su se okupili ispred rezidencije Netanyahua u Jerusalemu, pišu izraelski mediji.

Gallant je pozvao vladu da zaustavi donošenje zakona o promjenama u pravosuđu, ocjenjujući da one predstavljaju opasnost za zemlju. Predsjednik Izraela Isaac Herzog pozvao je vladajuću koaliciju da smjesta odustane od zakona o sudskoj reformi, nakon velikih protesta.

Istakao je da su se sinoć mogle vidjeti teške scene, te da je sve ugroženo. Na obustavu donošenja zakona pozvao je zarad jedinstva naroda.

Ministar ekonomije Nir Barkat izjavio je da će podržati premijera Netanyahua u odluci da zaustavi plan reformi i zauzme novi kurs. Kazao je da je reforma neophodna i da će je provesti, ali ne po cijenu građanskog rata. 

Netanyahu će se tokom dana obratiti javnosti.

Navodi se da će se danas sastati i vojni lideri kako bi razgovarali o razvoju događaja nakon otpuštanja ministra odbrane Gallanta.

Reforma pravosuđa, koju je predložio ministar pravde Yariv Levin, bila bi najradikalnija promjena ikada u sistemu vlasti u Izraelu, jer bi ograničila ovlaštenja Vrhovnog suda, omogućila bi vladi da bira sudije i okončala imenovanje pravnih savjetnika u ministarstvima od državnog tužioca.

U Izraelu se već mesecima održavaju protesti građana protiv najavljene reforme.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.