open-navfaktor-logo
search
Simpozij u Torontu
McLaren upozorio da su namještanje utakmica i doping dvije najveće prijetnje sportu
Kanadski odvjetnik Richard McLaren, poznat po tome što je napisao izvještaj o sistemskom dopingu pod pokroviteljstvom ruske države, tvrdi kako je namještanje utakmica najveća prijetnja čistom sportu.
20.06.2020. u 12:19
get url
text

Govoreći na Simpoziju o manipuliranju utakmicama i kockanju u sportu u Torontu, naglasio je potrebu donošenja pravnih akata za zaštitu integriteta sporta.

McLaren, osnivač McLaren Global Sport Solutions, rekao je Reutersu da su namještanje utakmica i doping dvije najveće prijetnje sportu, ali i upozorio kako je namještanje veći problem.

- Ono što sport čini drugačijim od zabave je nepredvidivost - rekao je Kanađanin.

- Namještanje uklanja najveću i najvažniju karakteristiku, nepredvidivost - dodao je.

O tome pitanju govorio je i bivši generalni direktor Svjetske antidoping agencije (WADA) David Howman.

- Učinio sam mnogo posla u području općeg integriteta sporta i mogu vam citirati ono što mi govore ljudi koji rade u tom poslu, svi oni kažu da je najveća prijetnja integritetu sporta organizirani kriminal - kazao je Howman koji je bio generalni direktor WADA-e od 2003. do 2016.

- Negativci uključeni u "guranje" droge i dopinga, su isti negativci koji su uključeni u manipulaciju utakmicama - dodao je Howman.

McLaren je objavio izvješće u kojem je dokazao da su rusko ministarstvo sporta, njihova antidopinška organizacija i federalne sigurnosne službe bile uključene u cijeli proces varanja tokom igara u Sočiju. I dalje je jedna od najistaknutijih osoba u borbi protiv dopinga, otkrivši nedavno korupciju i sve više dopinga u dizanju tegova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.