open-navfaktor-logo
search
Uznemirujući snimak
Medicinske sestre šamarale i udarale nogama staricu
Dvije medicinske sestre Doma za starije i nemoćne osobe u Peći na Kosovu uhapšene su, a četiri su suspendirane nakon što se na društvenim mrežama pojavio video na kojem se vidi kako maltretiraju stariju ženu, saopćila je kosovska policija.
02.11.2022. u 21:32
get url
text

Na snimci koja je danas u kosovskim medijima bila glavna vijest, vidi se kako se starica pokušava braniti dok je radnica više puta šamara po licu i udara nogama u trbuh.

Javno tužilaštvo u Peći saopćilo je da su na ovom slučaju angažirana dva tužitelja.

- Nakon što smo dobili prve informacije u vezi s događajem, a u saradnji s policijom, uhapšene su dvije osobe s inicijalima A. P. i A. R. pod sumnjom da su počinile kazneno djelo napada - rekao je jedan od tužitelja Dorian Juniku.

U međuvremenu se oglasio i policijski načelnik Peći, Fadil Gaši, te rekao da se napad medicinske sestre na staricu dogodio 29. oktobra.

- Uhapšene su ukupno tri osobe iz tog Centra, a slučaj se dogodio 29. oktobra. Jedna osoba se tereti za kazneno djelo "napad", druga za "pomaganje u izvršenju napada", a treća za "neovlašteno snimanje" - rekao je Gaši.

Četiri medicinske sestre, kako javlja Gazeta Express suspendirane su s posla u Centru za brigu o starijim osobama "Orenda" u Peći, gdje je nastao video na kojem se vidi kako nekoliko zaposlenika tuče i psihički maltretira stariju ženu.

A. P. je suspendirana zbog provođenja nasilja, dok su A. R, R. K. i G. N. suspendirane zbog činjenice da su bile u smjeni zajedno sa A. P. ali nisu prijavile slučaj nadležnima.

Ovaj slučaj izazvao je burnu reakciju javnosti.

Potpredsjednica stranke PDK, Vlora Çitaku, u svojoj je objavi na Twitteru navela "da nije imala snage snimak pogledati do kraja" i dodala da osobama koje su maltretirale staricu treba oduzeti licencu za rad i kazneno ih goniti.

Bivši ministar vanjskih poslova Kosova, Behgjet Pacolli, rekao je da se "nada da će ove žene imati dovoljno vremena razmisliti o svom činu u zatvoru".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.