open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Mehmedović: Suština Schmidtove odluke je da je obesmislio značenje konstitutivnosti
Ako visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt donese odluku o cenzusu od tri posto, to je signal Bosancima da traže ukidanje konstitutivnosti u Ustavu Bosne i Hercegovine, ocijenio je zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović.
25.07.2022. u 15:49
get url
text

- Ako odluka Schmidta o cenzusu od tri posto bude donešena, onda je to signal svima da traže brisanje konsitutivnosti iz Ustava i svih medjunarodnih mirovnih ugovora. To znači i promjenu Daytona. A ako dolazi do promjene Dejtona, onda ga može mijenjati svaki VP kad god mu što na um padne - kaže Mehmedović.

Po njegovim riječima, suština Schmidtove odluke je da je obesmislio značenje konstitutivnosti.

VEZANI TEKST - Izetbegović: Schmidtova odluka jača mehanizam blokade, HDZ i SNSD bi dobili kontrolni paket u FBiH

- Hrvat iz Goražda i Bošnjak iz Gruda ni po čemu neće biti konstitutivni. Zapravo, oni koji zagovaraju konstitutivnost, trebali bi biti protiv Schmidtove odluke. Ali oni koji zagovaraju teritorijalnu konstitutivnost, došli su na svoje. Dobijaju treći entitet! Što je cilj bio UZP-a i Mate Bobana i Šuška! Da li to onda znači da Schmidt ispunjava ratne ciljeve Hrvatske, a kao avans je dobio priznanje Hrvatske "Red Ante Starčevića". Da li to zemlje PIC-a uopće vide! Ovo je trenutak kad sve izgleda da Vance-Ovenov plan ponovo stupa na snagu i da je otvoren put proglašenju Herceg Bosne - naveo je Mehmedović u saopćenju za javnost.

- Ali ako zatražimo ukidanje konstitutivnosti na osnovu pravnog efekta Schmidtove odluke o cenzusu od tri posto - spriječili smo i Schmidta i Hrvatsku i Njemačku da zakonskim promjenama naprave treći entitet - zaključio je Mehmedović.

Posljednjih dana nižu se reakcije nakon što je u javnost procurio tekst izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je pripremio Schmidt. Između ostalog, u dijelu koji se odnosi na izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH iz skupština kantona, predviđeno je da "ako bošnjačko, hrvatsko i/ili srpsko stanovništvo kantona prema posljednjem popisu stanovništva čini manje od tri posto ukupnog stanovništva istog konstitutivnog naroda u Federaciji, nijedno mjesto neće biti dodijeljeno iz tog kantona tom konstitutivnom narodu".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.