open-navfaktor-logo
search
Izbori u Hrvatskoj
Milanović o glasačima iz BiH: Ako me se sjete, sjete... Barem ih HDZ ne prevozi kao kupus
Molim vas, jedan dan poklonite da se sljedećih pet godine ne bismo svi nasankali, rekao je o građanima Hrvatske koji neće biti tu na dan izbora
02.01.2020. u 13:20
get url
text

Na skijanje ide 70.000 glasača, a samo ih je 5.095 izvadilo potvrde za glasanje u inostranstvu, pišu hrvatski mediji i navode kako je riječ o brojci koja bi mogla biti presudna u drugom krugu hrvatskih predsjedničkih izbora.

Predsjednički kandidat SDP-a Zoran Milanović komentirao je tu situaciju. 

-Nisu to moji birači, to su sve ljudi od kojih polovica ni ne izlaze na izbore. Skijaši i skijašice, znam koliko vam je teško, i ja volim skijati, a ove godine nisam skijao uopće. Molim vas, jedan dan poklonite da se sljedećih pet godine ne bismo svi nasankali -rekao je Milanović.

Osvrnuo se i na autobuse koje HDZ dovozi na glasanje iz BiH.

-Kako bi rekla gospođa Grabar-Kitarović, državljani, ona ne kaže građani. Dok je glasanje tajno, neka ih voze autobusima. Barem ih tretiraju kao ljude, a ne kao kupus. Inače HDZ-ovci tretiraju građane kao kupus. Ako me se sjete oni u BiH, sjete, ako ne, ne - zaključio je Milanović, prenosi Jutarnji.

U slučaju da rezultati drugog kruga predsjedničkih izbora budu "na knap", sasvim je moguće da će mnogi eventualnu pobjedu HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović povezivati uz glasove koji će pristići s birališta u Bosni i Hercegovini, piše Jutarnji list.

-Budući da tamo Zoran Milanović jednostavno nema šta tražiti - procjenjuje se da će dobiti do deset posto glasova - u HDZ-u su itekako svjesni potencijala koji postoji u biračkom bazenu BiH, a koji oni u prvom krugu nisu u potpunosti eksploatirali-navodi ovaj list.

Nekoliko izvora iz HDZ-a potvrdilo je nezvanično za Jutarnji list da birače do birališta spremaju prevoziti organizirano autobusima, da je aktivnost na samom terenu puno veća nego prije prvog kruga izbora te očekuju da će više birača u BiH iskoristiti svoje glasačko pravo u nedjelju 5. januara. 

Zbog toga su velika očekivanja, ponovno, i od organizacijskih sposobnosti zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića koji je u štab Kolinde Grabar-Kitarović uključen tek nakon što je u prvom krugu osvojila manje glasova od glavnog rivala Zorana Milanovića. 

-Brkić je zadužen za koordinaciju na terenu i za Hrvatsku i za BiH gdje nam je ključan Mostar. Očekujemo veću izlaznost u drugom krugu- rekao je sugovornik iz HDZ-a.

Drugi krug izbora u Hrvatskoj u kojem će biti odlučen predsjednik te susjedne zemlje održava se u nedjelju. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.